Robert van Weersch
Kenner
Intro
Enige tijd geleden heb ik meegedaan aan de DeepCool prijsvraag, hier op TechnologyInsider. Zoals de meeste mensen doe je wel eens mee aan een prijsvraag, maar win je nooit iets. Maar tot mijn grote verbazing kreeg ik enkele weken later van Frank te horen dat ik één van de prijswinnaars was en het pakket “RGB to the Max” had gewonnen. Woehoe!
Dit pakket bestaat uit een kast, een voeding en een voorgemonteerde vloeistofkoelingset. Omdat de game-PC van mijn zoon Thijs het meest toe was aan een cosmetische upgrade, was al vrij snel besloten om die PC te gaan ombouwen met de spullen van DeepCool. Voorwaarde was dat hij zou meehelpen met de ombouw. Een mooi moment om daarmee de tweede generatie van PC-bouwers in onze familie te brengen.



De oude hardware
De oude PC is opgebouwd uit een zwarte Cooler Master micro-ATX kast, een OCZ Fatal1ty 550W voeding en een Asrock B250M-HDV moederbord, met daarop een Intel Core i5 7400, 2x8 GB DDR4 RAM en een Samsung 960 EVO SSD van 500 GB. Het beeld wordt verzorgd door een Inno3D RTX2060 en voor extra opslag zit er ook nog een SATA SSD van 250 GB in. De kast is alweer de nodige jaren oud, naar schatting uit 2015, evenals de voeding en de fans zijn niet bepaald stil. De eerste foto is uit 2015, nog met een klassieke 3.5” HDD en een oudere videokaart. Ook heeft tijdens de laatste verhuizing het frontpanel een klap gehad, waardoor een scharnier gebroken is en het deurtje scheef hing. Aangezien de 5.25” drive toch niet gebruikt werd, was dit snel opgelost door het deurtje te fixeren met een flinke kwak montagekit. De nieuwere foto is helaas wat wazig, maar toont de laatste stand van zaken. Zoals het een goede 11-jarige betaamt, heeft Thijs de kast “mooier gemaakt” met wat stickers.




De nieuwe hardware
Het pakket van DeepCool bestaat zoals gezegd uit drie delen.
CC360 ARGB. Dit is een compacte kast, geschikt voor micro-ATX, voorzien van 3 grote stille RGB-fans voor een goede airflow, een glazen zijpaneel, veel ruimte voor storage en veel mogelijkheden om kabels weg te werken. Bovenop is er een ventilatierooster wat afgedekt is met een fijnmazige mesh die met magneetstrips bevestigd zit, waardoor het makkelijk is om stof er uit te halen. Aan de onderkant van de kast zit ook een ventilatierooster met een filter erin geschoven, maar dat is helaas wat lastiger te verwijderen. Bij de kast krijg je ook nog een assortiment aan schroefjes en tie-wraps. Ons exemplaar is overigens zwart, maar er is ook een witte versie te krijgen, als je dat mooier vindt.
De RGB-verlichting is al bekabeld en aangesloten op een eenvoudige RGB-controller, die bestuurd wordt via een knopje aan de bovenkant van de kast. Helaas lijkt het er op dat dit knopje in de plaats is gekomen van een RESET-knop, want die zoek je vergeefs. Overigens is het een simpele switch, dus je zou ook een eigen (moederbord) RGB-controller kunnen gebruiken en de switch aansluiten op de RESET pins. Hiervoor levert DeepCool al een kabeltje mee wat je kunt aansluiten op een 3-pin (+5V-D-G) connector en aan de andere kant een mannelijke 3-pins connector voor de fans heeft. Als DeepCool ook nog een verloopkabeltje naar vrouwelijk 3-pins erbij had gedaan, zou je, precies andersom geredeneerd, de controller ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de LD240 aan te sluiten, bij gebrek aan een RGB-controller op het moederbord. Maar die zit er helaas niet bij.
De kast biedt, voor een dergelijk compact model, veel plaats voor al je componenten. De diepte is wat minder dan gemiddeld, maar de hoogte is dan weer méér, waardoor je bijvoorbeeld een radiator voor waterkoeling kwijt kunt. De voeding, 3.5” HDD’s, SSD’s en teveel aan kabels, kun je zoals gezegd allemaal prima kwijt en ook netjes wegwerken in het onderste compartiment, waardoor dit niet door het glazen zijpaneel te zien is. De knoppen en aansluitingen heeft DeepCool aan de bovenkant geplaatst, wat handig is als de kast op de grond staat, maar niet zo handig als hij op het bureau een plekje vindt, want dan zitten de knoppen best hoog en is het onmogelijk voor een kind van 1m52 om blind een USB-aansluiting te vinden. Tenzij je al 1m80 lang bent. Ook is het jammer dat de audio-aansluiting gecombineerd voor audio en mic is, waardoor je wellicht een extra verloopkabeltje moet aanschaffen als je deze aansluiting wil gebruiken. Een klein puntje van kritiek is het ontbreken van geluidsisolatie op het metalen zijpaneel.


PN750M. Dit is een modulaire 80Plus Gold voeding tot 750 W voorzien van een grote stille fan. Naast de voeding en de sleeved modulaire kabels, vinden we in de doos ook een voedingskabel, schroefjes en tie-wraps.
Er zitten voldoende aansluitingen op om zelfs de zwaarste videokaarten van vermogen te voorzien. Zelfs een 12V 2x6 tot 450 W is aanwezig. Volgens DeepCool blijft de PN750M zelfs werken tot 5000 meter boven zeeniveau. Je kunt er helaas dus niet mee op de Himalaya gaan zitten gamen, maar mocht je een PC willen bouwen bovenop de Oostenrijkse Grossglockner, dan is dat geen probleem. Een andere leuke feitje is dat DeepCool 10 jaar garantie geeft. Mits je je de hoogtebeperkingen respecteert, uiteraard.
Een klein nadeel is dat de SATA-kabels 45 cm lang zijn omdat ze vier aansluitingen hebben. Daardoor levert dit onnodige kabelspaghetti op als je slechts één SATA-drive wil aansluiten in een mATX-kast. Het zou fijn zijn geweest als DeepCool ook een korte kabel met één aansluiting in de doos erbij had gestopt.



LD240. Dit is een compleet voorgemonteerde vloeistofkoeling, bestaande uit een radiator met twee RGB-fans en een CPU-blok. Dat laatste is vrij uniek want DeepCool heeft er een display ingebouwd wat stroomverbruik, CPU-temperatuur en CPU-belasting laat zien. Het blok is geschikt voor vrijwel alle moderne sockets van Intel en AMD en eenvoudig maar stevig bevestigd via een “cross bracket” met pinnetjes, die aan de achterkant gaat, en dan gaan de pinnetjes door het moederbord, door het pomp-blok aan de voorkant en worden met duimschroeven vastgezet.
Aansluiten van de fans gebeurt via 4-pin PWM en de LEDs worden aangesloten via USB en een 3-pin (+5V-D-G) connector. Die laatste moet in de betreffende LED-controlleraansluiting op het moederbord geprikt worden. Helaas heeft het vrij oude B250-M HDV deze aansluiting nog niet, waardoor gebruik en aansturing van de LD240 niet mogelijk is in de PC van mijn zoon. Helaas ontbreekt ook een geschikt verloopkabeltje, anders hadden we de LD240 kunnen aansluiten op de RGB-controller van de kast. We zullen de koeling derhalve provisorisch testen in mijn PC, die wél geschikt is.


De ombouw
Voor de gelegenheid heb ik mijn thuiskantoor omgebouwd tot “testlab” door een stevige campingtafel te plaatsen, begeleid door twee krukken, een kleine bouwlamp (handig om dingen te zien in een donkere en zwarte kast) en een assortiment aan schroevendraaiers, tangen en messen. Het voordeel van deze ruimte is dat er een koffiemachine staat en een goede speakerset, wat alleen maar goed is voor de stemming.
Nadat de onderdelen uit de oude kast waren uitgebouwd, kon de “nieuwbouw” beginnen. De afstandsbusjes staan al op de goede plekken, dus het moederbord is vrij snel ingebouwd. De casefans kunnen allemaal aangesloten worden op de 4-pins FAN aansluitingen en ook de audio-, USB- en frontpanel-aansluitingen worden snel aangesloten op de headers op het moederbord. De voeding en een 2.5” SSD vinden een plekje in het onderste compartiment. De reeds (vrij slordig) bij elkaar gebonden kabeltjes achter de backplate hebben we losgemaakt en opnieuw gebonden zodat we alles beter kunnen wegwerken en er zo min mogelijk kabels zichtbaar zijn. De laatste stap is het terugzetten van de metalen en glazen zijpanelen, die met thumbscrews bevestigd zijn, en dan kan de PC ingeschakeld worden. Al snel gaan de LEDs van de fans aan en worden we verwend met een kleurige lichtshow, die ingesteld kan worden met de LED-knop aan de bovenkant van de kast. Er zijn snelle en langzame kleurverlopen of vast kleuren, dus voor ieder wat wils. Vergeleken met de oude Cooler Master kast, is al vrij snel duidelijk dat de DeepCool stiller zijn werk doet, want de fans zijn groter en de airflow is beter.






Dan hebben we nog de LD240 koeling. Zoals gezegd kon deze helaas niet op het oude moederbord van mijn zoons PC aangesloten worden, maar hebben we hiervoor mijn eigen PC gebruikt. We hebben heb de componenten gewoon los naast de PC gelegd omdat ik niet mijn “productie” PC uit elkaar wilde halen, maar wél alles aangesloten om te kijken hoe het werkt. En je hebt wel een paar aansluitingen nodig: 2x FAN/PUMP, 1x 3-pin (+5V-D-G) en 1x een USB-header. Als de PC ingeschakeld wordt, komen de fans, de ring rond het koelblok en de pomp al tot leven. Het display gaat pas iets doen als de software actief is.
De pomp is tijdens de eerste paar circulaties relatief luidruchtig, maar wordt daarna gelukkig helemaal stil. Zo buiten de kast liggend hoor je wel ritmisch de pomp lopen. En onder full-load gaat de circulatiesnelheid hoorbaar omhoog. Waarschijnlijk hoor je dit een stuk minder als het hele zwikje is ingebouwd in een kast. En als je via een fancontroller de fansnelheid in toom houdt, dan worden deze ook geruisloos. Op het moederbord hebben we het toerental tot 25% kunnen terugschakelen. Daaronder vallen de fans stil.



De RGB-kleuren lopen in sync met de kleuren die de LED’s op het moederbord al heeft. In Windows moet je nog de software van DeepCool installeren en dan komt ook het display op het koelblok tot leven. Hierop zie je het door de CPU opgenomen vermogen, de temperatuur en de belasting. Instellingen zoals kleuren, toerental e.d. worden overgelaten aan het moederbord.




Tot slot
Uiteraard ben ik zeer in mijn nopjes met de gewonnen producten. En onze zoon nog veel meer, want die heeft nu een enorm stoere PC die hij heel trots aan al zijn vrienden laat zien. De prijzen die DeepCool vraagt zijn, vergeleken met de concurrentie, zeker niet verkeerd en je krijgt er goed functionerende en afgewerkte producten voor. Als DeepCool ook nog een extra verloopkabeltje van een paar cent bij de LD240 zou stoppen, zodat je deze op de CC360 ARGB kunt aansluiten, dan zou het helemaal perfect geweest zijn.
Dus DeepCool, van harte bedankt, vooral namens Thijs!
Enige tijd geleden heb ik meegedaan aan de DeepCool prijsvraag, hier op TechnologyInsider. Zoals de meeste mensen doe je wel eens mee aan een prijsvraag, maar win je nooit iets. Maar tot mijn grote verbazing kreeg ik enkele weken later van Frank te horen dat ik één van de prijswinnaars was en het pakket “RGB to the Max” had gewonnen. Woehoe!
Dit pakket bestaat uit een kast, een voeding en een voorgemonteerde vloeistofkoelingset. Omdat de game-PC van mijn zoon Thijs het meest toe was aan een cosmetische upgrade, was al vrij snel besloten om die PC te gaan ombouwen met de spullen van DeepCool. Voorwaarde was dat hij zou meehelpen met de ombouw. Een mooi moment om daarmee de tweede generatie van PC-bouwers in onze familie te brengen.



De oude hardware
De oude PC is opgebouwd uit een zwarte Cooler Master micro-ATX kast, een OCZ Fatal1ty 550W voeding en een Asrock B250M-HDV moederbord, met daarop een Intel Core i5 7400, 2x8 GB DDR4 RAM en een Samsung 960 EVO SSD van 500 GB. Het beeld wordt verzorgd door een Inno3D RTX2060 en voor extra opslag zit er ook nog een SATA SSD van 250 GB in. De kast is alweer de nodige jaren oud, naar schatting uit 2015, evenals de voeding en de fans zijn niet bepaald stil. De eerste foto is uit 2015, nog met een klassieke 3.5” HDD en een oudere videokaart. Ook heeft tijdens de laatste verhuizing het frontpanel een klap gehad, waardoor een scharnier gebroken is en het deurtje scheef hing. Aangezien de 5.25” drive toch niet gebruikt werd, was dit snel opgelost door het deurtje te fixeren met een flinke kwak montagekit. De nieuwere foto is helaas wat wazig, maar toont de laatste stand van zaken. Zoals het een goede 11-jarige betaamt, heeft Thijs de kast “mooier gemaakt” met wat stickers.




De nieuwe hardware
Het pakket van DeepCool bestaat zoals gezegd uit drie delen.
CC360 ARGB. Dit is een compacte kast, geschikt voor micro-ATX, voorzien van 3 grote stille RGB-fans voor een goede airflow, een glazen zijpaneel, veel ruimte voor storage en veel mogelijkheden om kabels weg te werken. Bovenop is er een ventilatierooster wat afgedekt is met een fijnmazige mesh die met magneetstrips bevestigd zit, waardoor het makkelijk is om stof er uit te halen. Aan de onderkant van de kast zit ook een ventilatierooster met een filter erin geschoven, maar dat is helaas wat lastiger te verwijderen. Bij de kast krijg je ook nog een assortiment aan schroefjes en tie-wraps. Ons exemplaar is overigens zwart, maar er is ook een witte versie te krijgen, als je dat mooier vindt.
De RGB-verlichting is al bekabeld en aangesloten op een eenvoudige RGB-controller, die bestuurd wordt via een knopje aan de bovenkant van de kast. Helaas lijkt het er op dat dit knopje in de plaats is gekomen van een RESET-knop, want die zoek je vergeefs. Overigens is het een simpele switch, dus je zou ook een eigen (moederbord) RGB-controller kunnen gebruiken en de switch aansluiten op de RESET pins. Hiervoor levert DeepCool al een kabeltje mee wat je kunt aansluiten op een 3-pin (+5V-D-G) connector en aan de andere kant een mannelijke 3-pins connector voor de fans heeft. Als DeepCool ook nog een verloopkabeltje naar vrouwelijk 3-pins erbij had gedaan, zou je, precies andersom geredeneerd, de controller ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de LD240 aan te sluiten, bij gebrek aan een RGB-controller op het moederbord. Maar die zit er helaas niet bij.
De kast biedt, voor een dergelijk compact model, veel plaats voor al je componenten. De diepte is wat minder dan gemiddeld, maar de hoogte is dan weer méér, waardoor je bijvoorbeeld een radiator voor waterkoeling kwijt kunt. De voeding, 3.5” HDD’s, SSD’s en teveel aan kabels, kun je zoals gezegd allemaal prima kwijt en ook netjes wegwerken in het onderste compartiment, waardoor dit niet door het glazen zijpaneel te zien is. De knoppen en aansluitingen heeft DeepCool aan de bovenkant geplaatst, wat handig is als de kast op de grond staat, maar niet zo handig als hij op het bureau een plekje vindt, want dan zitten de knoppen best hoog en is het onmogelijk voor een kind van 1m52 om blind een USB-aansluiting te vinden. Tenzij je al 1m80 lang bent. Ook is het jammer dat de audio-aansluiting gecombineerd voor audio en mic is, waardoor je wellicht een extra verloopkabeltje moet aanschaffen als je deze aansluiting wil gebruiken. Een klein puntje van kritiek is het ontbreken van geluidsisolatie op het metalen zijpaneel.


PN750M. Dit is een modulaire 80Plus Gold voeding tot 750 W voorzien van een grote stille fan. Naast de voeding en de sleeved modulaire kabels, vinden we in de doos ook een voedingskabel, schroefjes en tie-wraps.
Er zitten voldoende aansluitingen op om zelfs de zwaarste videokaarten van vermogen te voorzien. Zelfs een 12V 2x6 tot 450 W is aanwezig. Volgens DeepCool blijft de PN750M zelfs werken tot 5000 meter boven zeeniveau. Je kunt er helaas dus niet mee op de Himalaya gaan zitten gamen, maar mocht je een PC willen bouwen bovenop de Oostenrijkse Grossglockner, dan is dat geen probleem. Een andere leuke feitje is dat DeepCool 10 jaar garantie geeft. Mits je je de hoogtebeperkingen respecteert, uiteraard.
Een klein nadeel is dat de SATA-kabels 45 cm lang zijn omdat ze vier aansluitingen hebben. Daardoor levert dit onnodige kabelspaghetti op als je slechts één SATA-drive wil aansluiten in een mATX-kast. Het zou fijn zijn geweest als DeepCool ook een korte kabel met één aansluiting in de doos erbij had gestopt.



LD240. Dit is een compleet voorgemonteerde vloeistofkoeling, bestaande uit een radiator met twee RGB-fans en een CPU-blok. Dat laatste is vrij uniek want DeepCool heeft er een display ingebouwd wat stroomverbruik, CPU-temperatuur en CPU-belasting laat zien. Het blok is geschikt voor vrijwel alle moderne sockets van Intel en AMD en eenvoudig maar stevig bevestigd via een “cross bracket” met pinnetjes, die aan de achterkant gaat, en dan gaan de pinnetjes door het moederbord, door het pomp-blok aan de voorkant en worden met duimschroeven vastgezet.
Aansluiten van de fans gebeurt via 4-pin PWM en de LEDs worden aangesloten via USB en een 3-pin (+5V-D-G) connector. Die laatste moet in de betreffende LED-controlleraansluiting op het moederbord geprikt worden. Helaas heeft het vrij oude B250-M HDV deze aansluiting nog niet, waardoor gebruik en aansturing van de LD240 niet mogelijk is in de PC van mijn zoon. Helaas ontbreekt ook een geschikt verloopkabeltje, anders hadden we de LD240 kunnen aansluiten op de RGB-controller van de kast. We zullen de koeling derhalve provisorisch testen in mijn PC, die wél geschikt is.


De ombouw
Voor de gelegenheid heb ik mijn thuiskantoor omgebouwd tot “testlab” door een stevige campingtafel te plaatsen, begeleid door twee krukken, een kleine bouwlamp (handig om dingen te zien in een donkere en zwarte kast) en een assortiment aan schroevendraaiers, tangen en messen. Het voordeel van deze ruimte is dat er een koffiemachine staat en een goede speakerset, wat alleen maar goed is voor de stemming.
Nadat de onderdelen uit de oude kast waren uitgebouwd, kon de “nieuwbouw” beginnen. De afstandsbusjes staan al op de goede plekken, dus het moederbord is vrij snel ingebouwd. De casefans kunnen allemaal aangesloten worden op de 4-pins FAN aansluitingen en ook de audio-, USB- en frontpanel-aansluitingen worden snel aangesloten op de headers op het moederbord. De voeding en een 2.5” SSD vinden een plekje in het onderste compartiment. De reeds (vrij slordig) bij elkaar gebonden kabeltjes achter de backplate hebben we losgemaakt en opnieuw gebonden zodat we alles beter kunnen wegwerken en er zo min mogelijk kabels zichtbaar zijn. De laatste stap is het terugzetten van de metalen en glazen zijpanelen, die met thumbscrews bevestigd zijn, en dan kan de PC ingeschakeld worden. Al snel gaan de LEDs van de fans aan en worden we verwend met een kleurige lichtshow, die ingesteld kan worden met de LED-knop aan de bovenkant van de kast. Er zijn snelle en langzame kleurverlopen of vast kleuren, dus voor ieder wat wils. Vergeleken met de oude Cooler Master kast, is al vrij snel duidelijk dat de DeepCool stiller zijn werk doet, want de fans zijn groter en de airflow is beter.






Dan hebben we nog de LD240 koeling. Zoals gezegd kon deze helaas niet op het oude moederbord van mijn zoons PC aangesloten worden, maar hebben we hiervoor mijn eigen PC gebruikt. We hebben heb de componenten gewoon los naast de PC gelegd omdat ik niet mijn “productie” PC uit elkaar wilde halen, maar wél alles aangesloten om te kijken hoe het werkt. En je hebt wel een paar aansluitingen nodig: 2x FAN/PUMP, 1x 3-pin (+5V-D-G) en 1x een USB-header. Als de PC ingeschakeld wordt, komen de fans, de ring rond het koelblok en de pomp al tot leven. Het display gaat pas iets doen als de software actief is.
De pomp is tijdens de eerste paar circulaties relatief luidruchtig, maar wordt daarna gelukkig helemaal stil. Zo buiten de kast liggend hoor je wel ritmisch de pomp lopen. En onder full-load gaat de circulatiesnelheid hoorbaar omhoog. Waarschijnlijk hoor je dit een stuk minder als het hele zwikje is ingebouwd in een kast. En als je via een fancontroller de fansnelheid in toom houdt, dan worden deze ook geruisloos. Op het moederbord hebben we het toerental tot 25% kunnen terugschakelen. Daaronder vallen de fans stil.



De RGB-kleuren lopen in sync met de kleuren die de LED’s op het moederbord al heeft. In Windows moet je nog de software van DeepCool installeren en dan komt ook het display op het koelblok tot leven. Hierop zie je het door de CPU opgenomen vermogen, de temperatuur en de belasting. Instellingen zoals kleuren, toerental e.d. worden overgelaten aan het moederbord.




Tot slot
Uiteraard ben ik zeer in mijn nopjes met de gewonnen producten. En onze zoon nog veel meer, want die heeft nu een enorm stoere PC die hij heel trots aan al zijn vrienden laat zien. De prijzen die DeepCool vraagt zijn, vergeleken met de concurrentie, zeker niet verkeerd en je krijgt er goed functionerende en afgewerkte producten voor. Als DeepCool ook nog een extra verloopkabeltje van een paar cent bij de LD240 zou stoppen, zodat je deze op de CC360 ARGB kunt aansluiten, dan zou het helemaal perfect geweest zijn.
Dus DeepCool, van harte bedankt, vooral namens Thijs!