TEST

Processors

Deep Dive Intel Lunar Lake / Ultra 200. Intels vlaggenschip voor AI-laptops zet een enorme stap in efficiëntie en AI-prestaties.

Portret van de auteur


Advertentie

Amper een jaar na de introductie van de Intel Ultra-chips (Meteor Lake) komt Intel met de Lunar Lake, een nieuwe mobiele processor waarmee het bedrijf nog meer de focus heeft op AI. De nieuwe chips krijgen waarschijnlijk de naam Intel Ultra 200. Laptops op basis van deze chips moeten voor de feestdagen in de winkels liggen. Ze moeten geschikt zijn voor Copilot+ van Microsoft. In dit artikel gaan we diep in op de architectuur van de nieuwe chip en krijg je een voorproefje op wat er over een tijd te koop is.


Intel heeft bij de Ultra 200-serie de architectuur vrijwel geheel tegen het licht gehouden. Natuurlijk maakt het nog gebruik van het vertrouwde X86 en kun je ook heel oude programma’s nog probleemloos blijven draaien. Dat blijft het voordeel van X86. Met Windows weet je vrijwel zeker dat je programmatuur moeiteloos werkt. Natuurlijk is er af en toe een probleem, maar als je het afzet tegen de Windows op ARM, waar Microsoft met Qualcomm samenwerkt, is dat een enorm voordeel. Goed, als je puur binnen het Microsoft-/Office 365-ecosysteem blijft, dan werkt ARM prima. Als je ook buiten die wereld kijkt, dan is het niet altijd even makkelijk en fijn om een ARM-systeem met Windows te gebruiken. 

Op dit moment is AI het toverwoord in de techmarkt. Een presentatie, of het nu over hardware, software of een cloudproduct gaat, is niet compleet als de tweeletterige afkorting niet is genoemd. Hoewel we voor een deel nog over een niet geheel ontgonnen markt praten, is wel duidelijk dat er meer en meer AI-achtige toepassingen beschikbaar komen die nieuwe mogelijkheden bieden of vervelende of repetitieve taken uit handen nemen.

De markt ziet hier groeikansen in. Als je met fabrikanten praat, dan is het een en al enthousiasme. Na het zien van de vernieuwingen die Intel met Lunar Lake gaat brengen, voelt de huidige Ultra-serie (Meteor Lake) als niet meer dan een opwarmertje, een product om te kijken of de markt op AI-PC’s zit te wachten.

Bronnen en meer links REACTIES (0)