Nieuws

Bedrijfsnieuws

Seagate verkoopt SoC-onderdeel na 10 jaar terug aan Broadcom

Portret van de auteur


Seagate verkoopt SoC-onderdeel na 10 jaar terug aan Broadcom
0

Advertentie

Het onderdeel van Seagate dat ‘system-on-chip’ ontwerpt wordt technisch gezien verkocht aan Avago Technologies International Sales Pte. Limited. Dit Singaporese bedrijf valt echter onder het grotere Broadcom. Voor het bedrag van 600 miljoen dollar worden niet alleen de SoC activiteiten en werknemers overgenomen, maar heeft Avago Technologies ook beloofd bepaalde werknemers van Seagate Sellers die verbonden zijn aan de SoC activiteiten een baan aan te bieden. Dit moet voor meer zekerheid voor de werknemers en een soepele overgang zorgen. 

De overeenkomst brengt ook een verandering aan aan een eerdere koopovereenkomst tussen de twee bedrijven, blijkt uit de SEC-filing. Hierdoor wordt het duidelijker welke middelen beide partijen tot hun beschikking hebben in het geval dat de overeenkomst niet goed wordt nageleefd. Het zou zelfs mogelijk moeten zijn om de deal volledig af te breken voordat deze vervuld is.

De verkoop is een stap voor Seagate om zich meer toe te spitsen op zijn voornaamste inkomstenbron van het bieden van oplossingen voor het opslaan van data. Toch is het een grote stap voor het bedrijf, aangezien SoC’s in veel apparatuur, waaronder van Seagate, dienst doen. Zo kondigde het bedrijf eerder dit jaar een eigen SoC aan voor het Mozaic 3- platform. Deze controller-chip bevat onder andere de eerste RISC-V-processor die een harde schijf aanstuurt. De chip moet tot wel driemaal betere prestaties leveren dan eerdere oplossingen die het bedrijf gebruikte. Dit is ook nodig omdat er veel meer rekenkracht vereist is voor het wegschrijven en lezen van data wat opgeslagen is met gebruik van HAMR. Nu het bedrijf zijn SoC-tak verkoopt zal het op andere bedrijven aangewezen zijn voor SoC’s wanneer deze chip begint te verouderen.

Voor Broadcom moet dit juist een versterking zijn van de SoC-capaciteiten van het bedrijf. Broadcom maakt een groter en diverser scala aan producten en heeft daarom meer opties om de overgenomen technologie en productiecapaciteit te gebruiken. Toch is de verkoop enigszins opvallend te noemen. Avago Technologies verkocht namelijk zijn SSD-controller onderdeel aan Seagate in mei van 2014. Het lijkt erop dat het bedrijf een zeer vergelijkbaar of zelfs deels hetzelfde onderdeel weer terugkoopt. Gezien de laatst ontwikkelde chip onder Seagate een RISC-V-processor betrof, is het waarschijnlijk dat Broadcom meer plannen heeft met deze architectuur.