Nieuws

Bedrijfsnieuws

‘AMD kocht bijna Nvidia in jaren 2000, deal ging niet door omdat Jensen Huang CEO wilde blijven’

Portret van de auteur


‘AMD kocht bijna Nvidia in jaren 2000, deal ging niet door omdat Jensen Huang CEO wilde blijven’
0

Advertentie

Het is geen geheim dat Nvidia op dit moment tot de grootste technologiebedrijven behoort. Zo heeft team groen even de titel van het meest waardevolle bedrijf ter wereld behaalt en staat het momenteel op de derde plaats, na Apple en Microsoft. Op moment van schrijven is Nvidia meer dan zeven keer meer waard dan de gecombineerde marktwaarde van AMD en Intel. Volgens ex-AMD-werknemer Hemant Mohapatra zou de situatie er mogelijk helemaal anders hebben kunnen uitgezien.

X (Twitter) Privacymelding

Op deze positie willen we je een Twitter-feed tonen. We vinden het belangrijk om je gegevens te beschermen. X wil voor het afspelen van een feed cookies op je computer plaatsen, waarmee je eventueel gevolgd kan worden. Wanneer je de feed toch wil bekijken, kun je op de feed klikken. De feed wordt daarna geladen en getoond.

Toon tweets vanaf nu direct

Zo geeft de ex-ingenieur, die van 2006 tot 2011 actief was bij AMD, aan dat er tijdens zijn loopbaan bij team rood plannen waren om het toenmalig bescheiden Nvidia aan te kopen. De overname ging bijna door, maar werd uiteindelijk van de kaart geveegd omdat Jensen Huang naar verluidt ceo wou worden van het nieuw gevormde bedrijf.

De Nvidia-topman wou er namelijk voor zorgen dat de strategie op lange termijn bleef liggen bij het Cuda-ecosysteem, waarbij klanten op een Apple-achtige manier afhankelijk zijn van de hardware en software die door de leverancier wordt voorzien. Aangezien ontwikkelaars toen eerder waren te vinden voor de open benadering van OpenGL, koos AMD voor de laatstgenoemde api. Hector Ruiz, die in die tijd aan het roer stond bij AMD, opteerde dan maar voor een overname van de gpu-bouwer ATI en de bijbehorende Radeon-merknaam.