Nieuws

Technologie

Onderzoekers tonen supergevoelige sensor op basis van magnetische levitatie

Portret van de auteur


Onderzoekers tonen supergevoelige sensor op basis van magnetische levitatie
0

Advertentie

De onderzoekers van het Okinawa Institute of Science and Technology werken aan een systeem dat grafiet moet laten zweven boven magneten zonder extra toevoer van energie. De technologie berust op diamagnetische materialen. Deze materialen genereren een magnetisch veld, waardoor ze weggeduwd worden van andere magneten. Dit maakt het mogelijk om dit soort materialen te laten zweven boven magneten. Deze technologie wordt onder andere gebruikt in Maglev treinen, zoals de naam impliceert. 

Het doel van het Japanse onderzoeksteam is om een platform te creëren dat zowel kan zweven als schommelen boven magneten zonder energie te verliezen. Als dit lukt zou het mogelijk zijn om dit platform te laten zweven voor een onbeperkte tijd zonder dat er extra energie aan het systeem moet worden toegevoegd. Er zijn enkele obstakels te overwinnen. De voornaamste is het zogenaamde ‘eddy demping’. Dit zorgt ervoor dat er energie verloren gaat wanneer een geleidend materiaal (zoals grafiet) door een sterk magnetisch veld gaat. Dit wekt wervelstromen op, die zorgen dat bewegingsenergie verloren gaat.

Mits de onderzoekers dit probleem kunnen verhelpen is het mogelijk om met deze technologie sensoren te maken. Als de beweging van het platform ook geminimaliseerd kan worden, moet het mogelijk zijn om zeer precieze metingen te kunnen nemen met dit soort sensoren. Tot op zekere hoogte lijkt dit gelukt te zijn. De onderzoekers geven zelfs aan dat hun zwevende platform exacter is in het bepalen van de zwaartekracht dan de meest gevoelige atomische gravimeters. Als de technologie verder ontwikkeld wordt, zou deze mogelijk ook voor andere doeleinden in te zetten zijn.

Op de video is te zien hoe de oscillatie langzaam uitdooft. Dit zou voornamelijk komen door luchtweerstand.