Nieuws

Technologie

Museum Beeld & Geluid laat bezoekers historische klederdracht in VR bekijken

Portret van de auteur


Museum Beeld & Geluid laat bezoekers historische klederdracht in VR bekijken
0

Advertentie

De mode stamt uit de 18e tot 20e eeuw en is op deze manier te ervaren van woensdag 26 juni tot vrijdag 28 juni. Het idee is dat de VR-ervaring een meeslepender beeld geeft van de kledingstukken dan deze simpelweg op een foto of scherm te bekijken. De kledingstukken komen uit verschillende collecties van het Centraal Museum Utrecht, het Kunstmuseum Den Haag, Het Zaans Museum, en archiefmateriaal van Museum Beeld & Geluid zelf. 

De zogenaamde sociale VR-installatie is een onderdeel binnen het project 5Dcultuur. Dit project wordt ingezet om te onderzoeken hoe musea gebruik kunnen maken van 3d-weergaves via VR en AR. In deze specifieke VR-installatie genaamd: “Fashion Beneath the Skin” toont Beeld & Geluid digitale versies van kledingstukken die normaal moeilijk tentoon te stellen zijn. Dit komt doordat deze zeer oud en fragiel zijn, en in sommige gevallen zelfs giftig.

De VR-installatie is tot stand gekomen in samenwerking met het eerder genoemde Centraal Museum Utrecht,  het Centrum Wiskunde & Informatica, de European Fashion Heritage Association en ontwerper Dylan Eno. Het betreft vooralsnog wel een prototype, vandaar de korte duur van deze tentoonstelling. Het is de bedoeling dat twee bezoekers zich samen door drie verschillende virtuele ruimtes begeven. Dit moet mogelijk gemaakt worden door een volumetrische video-opstelling die specifiek hiervoor is ontwikkeld door het Centrum Wiskunde & Informatica. De opstelling verzamelt beelden van de bezoekers met camera’s waarna deze verwerkt worden zodat de bezoekers zichzelf in realtime in de virtuele omgeving kunnen zien. 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat meerdere musea dezelfde virtuele tentoonstelling krijgen, waardoor deze in een sociale ervaring verandert waar bezoekers in verschillende musea tegelijkertijd met elkaar de tentoonstelling kunnen bewonderen. Door de aard van deze eerste testfase zijn er slechts een beperkte hoeveelheid plaatsen beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via deze pagina.