Nieuws

Technologie

Google in je hoofd? Volgens Ray Kurzweil zou dat zomaar kunnen in 2045

Portret van de auteur


Google in je hoofd? Volgens Ray Kurzweil zou dat zomaar kunnen in 2045
1

Advertentie

Artificiële Intelligentie (AI) is overal; men kan gerust zeggen dat het een groot buzzwoord is van de afgelopen tijd. AI wordt steeds beter. We schreven nog niet zo lang geleden dat het de Turing-test heeft doorstaan. Het duikt overal op, zelfs fastfoodketens zoals McDonald's gaan ermee aan de slag. Maar hoe moet dit nu verder? Is het gewoon een hype of kan het echt de mensheid helpen? Ray Kurzweil, een toonaangevende AI-onderzoeker en visionair die bij Google werkt, heeft daar een duidelijke visie over. Hij heeft kort geleden weer een nieuw boek uitgegeven, The Singularity is Nearer.

Ter gelegenheid van zijn nieuwe boek heeft The Guardian een interview met hem gedaan. Daar kwamen een paar interessante dingen uit. Zo zou AI in 2029 op het niveau zijn van, of beter dan, menselijke intelligentie, en tegen 2045 zou de singulariteit echt plaatsvinden. Hiermee bedoelt Kurzweil de fusie van AI en het menselijk brein. In het interview legt hij uit dat AI in 2029 taken beter kan uitvoeren dan de beste en slimste mensen, hoewel het nog wel even zal duren voordat het bijvoorbeeld Oscar-winnende scenario’s kan schrijven of op het gebied van ethiek op dat niveau is. Dit wordt mogelijk gemaakt door de steeds beter wordende rekenkracht, wat binnen enkele jaren al wordt bereikt.

Google in je hoofd? Ja, dat is wat Kurzweil grotendeels bedoelt als hij over de singulariteit spreekt. In tegenstelling tot de wetenschappelijke definities van de term, bedoelt hij een combinatie van natuurlijke en cybernetische intelligentie binnen ongeveer 20 jaar. Dit moet bereikt worden door de hulp van nanorobots, die “onze hersenen niet-invasief moeten bereiken via de haarvaten ter grootte van een molecuul”. Dit zal menselijke intelligentie miljoenvoudig vergroten en ons bewustzijn verdiepen. Je zou dan een vraag kunnen stellen in je hoofd en meteen antwoord krijgen.

Hoewel dit allemaal als toekomstmuziek klinkt en je misschien denkt, nou, laat die nanorobots maar zitten, dat zeiden mensen in eerste instantie ook over smartphones. Interfaces tussen brein en computersystemen bestaan al. Sterker nog, Elon Musk is er al mee bezig. Je kunt het complete interview bij The Guardian hier teruglezen. AI is here to stay, maar we moeten er als mensheid wel voor zorgen dat we het goed onder controle houden en dat het mensen echt helpt.