Advertentie
Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd is in Nature Communications, worden deze stoffen voornamelijk uitgestoten tijdens de productie van de batterijen. Het gaat dan met name over een subset van PFAS, zogenaamde bis-perfluoroalkyl sulfonimides of bis-FASIs. Deze stoffen vallen over het algemeen niet onder de strenge regulaties rond PFAS, maar hebben volgens de onderzoekers grotendeels dezelfde gevolgen voor de gezondheid en natuur.
PFAS staat voornamelijk bekend om zijn lange afbreektijd en levert daarom zeer langdurige problemen op. Dit lijkt ook te gelden voor bis-FASIs, maar de regulaties voor deze nieuwere PFAS blijven op dit moment nog achter. Deze specifieke subset van PFAS die gebruikt wordt in de productie van lithium-ion batterijen kan dus vergaande problemen veroorzaken zonder betere regulatie en opvang van de schadelijke stoffen. Een ander probleem is dat verwacht wordt dat de vraag naar lithium-ion batterijen exponentieel zal toenemen in de aankomende jaren of zelfs decennia.
Volgens de onderzoekers is het daarom zaak dat er op de korte termijn oplossingen worden gezocht voor de uitstoot van deze stoffen, anders wordt aan het nobele doel van CO2-uitstoot vermindering (deels) voorbij gegaan. De onderzoekers testten verschillende locaties in de VS, Frankrijk, en België in de buurt van fabricage terreinen voor accu’s. Hier bleken de waardes van bis-FASIs zeer hoog te zijn in zowel de grond als in het water, maar ook in de lucht. Dit zou betekenen dat de stoffen ook in een grotere omgeving kunnen neerslaan en voor problemen zorgen. Naast de fabrieken kunnen ook stortplaatsen van accu’s bis-FASIs uitstoten en zou dat dus een extra motivator kunnen zijn voor recycling van accu’s.
Bis-FASIs zijn nog niet veel onderzocht als het gaat om toxiciteit voor mensen, maar andere PFAS worden gelinkt aan kanker, onvruchtbaarheid en andere serieuze gezondheidskwalen. De stof ontbindt zeer langzaam in de natuur en blijft dus ook een lange tijd aanwezig. Het is dus verstandig om voorzichtig te zijn met deze afvalstoffen. Wel lijkt het mogelijk te zijn om bis-FASIs op eenzelfde manier van drinkwater te verwijderen als al wordt gedaan met meer reguliere PFAS.