Nieuws

Technologie

Britse Royal Mint start initiatief voor recyclen van e-waste en bijbehorend goud

Portret van de auteur


Britse Royal Mint start initiatief voor recyclen van e-waste en bijbehorend goud
0

Advertentie

De Royal Mint produceert sinds de middeleeuwen Britse muntstukken. Aangezien fysiek geld, en zeker metalen muntstukken, steeds minder gebruikt worden, probeert de organisatie een nieuwe weg in te slaan. Enkele jaren geleden kondigde de instelling daarom een e-waste recycling-plan aan, waarbij het zijn kennis van metallurgie inzet om goud en andere metalen uit e-waste te verzamelen. 

De Royal Mint locatie in Llantrisant, Wales, wordt nu al enige tijd gebruikt om goud uit e-waste te recyclen en in te zetten voor onder andere het maken van sieraden. Nu kondigt het bedrijf echter een nieuwe stap aan. De Royal Mint wil namelijk afstappen van de traditionele methoden van goud van PCB’s scheiden. Deze methodes maken namelijk gebruik van giftige stoffen en kosten erg veel energie in de vorm van warmte. In Llantrisant zijn ze nu echter overgestapt op een nieuwere methode die ontwikkeld is door het Canadese bedrijf Excir. Met deze nieuwe methode moet het mogelijk zijn om op kamertemperatuur het goud te scheiden en dit moet ook nog eens veel sneller gaan dan voorheen.


Het bedrijf verwacht elk jaar 4000 ton aan e-waste te kunnen verwerken op de locatie in Wales. Hierbij moet 99% van het goud van het afval gescheiden worden, waarmee er elk jaar 450 kg goud moet worden geproduceerd. In het scheidingsproces moeten printplaten eerst ontdaan worden van elektronische componenten door ze op te warmen. Spoelen, condensatoren, en transistors worden vervolgens gesorteerd en verpulverd voordat ze een chemische stap ondergaan. In die stap worden de onderdelen ondergedompeld in een chemisch bad waarna enige tijd puur goud uitgefilterd kan worden, in de vorm van poeder. Deze goudpoeder kan vervolgens simpelweg gesmolten worden om weer een geheel te maken. 


Voorheen moest het Verenigd Koninkrijk zijn e-waste verschepen om het te laten recyclen (of op een vuilnisbelt te gooien). Nu kan echter nagenoeg alle e-waste in het land door de Royal Mint verwerkt worden. Wereldwijd wordt echter 62 miljoen ton aan e-waste per jaar weggegooid, wat kan oplopen tot 120 miljoen ton in 2050 volgens de VN. Europa loopt vooralsnog voorop met zowel het weggooien als vervolgens recyclen van e-waste. De gemiddelde Europeaan gooit bijna 18 kg per jaar aan e-waste weg, waarvan uiteindelijk bijna 43% opgehaald en gerecycled wordt.

Bronnen en meer links REACTIES (0)