Advertentie
Dat zonnecellen de afgelopen jaren efficiënter zijn geworden, is geen nieuws. Echter hebben onderzoekers aan de Universiteit van Oxford een doorbraak bereikt met het materiaal perovskiet. Dit extreem dunne materiaal kan op meerdere manieren worden toegepast en zou zonneparken in de toekomst mogelijk overbodig kunnen maken.
Het onderzoek naar perovskiet is al een tijdje aan de gang, met als doel silicium-gebaseerde zonnecellen te vervangen. Aanvankelijk was de efficiëntie van dit materiaal nog vrij laag, rond de zes procent. De doorbraak zit echter in het feit dat men de efficiëntie heeft weten op te krikken naar 27%. Dit is bereikt door meerdere lagen van het materiaal op elkaar te stapelen in een enkele zonnecel, waardoor de cel meer energie kan genereren.
"In een kleine vijf jaar van onderzoek naar het stapelen of de multi-junction opbouw, hebben we de energieconversie weten te verhogen van zes procent naar 27%, wat dicht bij het limiet ligt van wat enkellaags photovoltaics vandaag kunnen produceren. We geloven dat over de tijd heen photovoltaic apparaten veel hogere efficiënties van 45 procent kunnen bereiken," aldus Dr. Shuaifeng Hu.
Aangezien het materiaal op allerlei soorten oppervlakken kan worden geplaatst, zouden zonneparken verleden tijd kunnen worden. Elk object met een laag van dit materiaal zou zijn eigen energie kunnen opwekken. Dit kan variëren van objecten zoals een rugzak, je auto, of bijvoorbeeld je smartphone. Echter, voordat de onderzoekers dit niveau bereiken, zal er nog veel werk moeten worden verricht. De focus ligt nu op het verder verhogen van de efficiëntie van de cellen.
Oxford PV, een Brits bedrijf dat in 2010 werd opgericht door professor Henry Snaith vanuit de Universiteit van Oxford, is bezig met de commercialisering van perovskiet-photovoltaics. Het bedrijf bouwt een fabriek in Brandenburg an der Havel, nabij Berlijn, waar ze zonnecellen op volume zullen produceren die een combinatie zijn van perovskiet en normale silicium-gebaseerde zonnecellen. Aanvankelijk wilde het bedrijf in Groot-Brittannië aan de slag, maar het investeringsklimaat in Duitsland bleek aantrekkelijker. Snaith is trots dat een Brits bedrijf aan de wieg staat van een snelgroeiende industrie, maar betreurt het dat er niet in het VK zelf geproduceerd kan worden. Zonder dat de Britse overheid bedrijven zoals Oxford PV ondersteunt en mogelijkheden biedt om dit in eigen land te ontwikkelen, zou het VK een kans kunnen mislopen, aldus de professor.