Advertentie
Lithium-ion batterijen zijn alomtegenwoordig in het dagelijks leven. Langzaam komen er alternatieven op de markt, maar het leeuwendeel van de apparaten die een accu vereisen maken op dit moment nog gebruik van Lithium-ion batterijen en daar lijkt in de nabije toekomst geen verandering in te komen.
Daarom staat verder onderzoek naar de zeer volwassen technologie nog steeds niet stil en nu hebben onderzoekers een relatief simpele methode gevonden waarmee de levensduur van dergelijke accu’s flink verbeterd kan worden. Deze techniek lijkt ook nog eens de prijzen van accu’s te kunnen verlagen, doordat het het lange en complexe productieproces kan versimpelen en versnellen.
Volgens het gepubliceerde onderzoek kan de levensduur van een accu met maar liefst 50% verlengd worden door simpelweg de accu’s op te laden met een grotere stroom dan normaal wanneer deze wordt gemaakt. Deze ontdekking werd gedaan door 186 batterijen te testen met normaal gezien dezelfde levensduur, maar gemaakt met 62 verschillende productiemethoden.
De theorie is dat, door de batterijen snel op te laden met een zeer grote stroom, er een deel van de pure lithium in de anode wordt opgebruikt. Dit gebeurt normaal ook over de levensduur van de batterij en zorgt voor degradatie, maar in dit geval lijkt het verdere degradatie te voorkomen. Volgens de onderzoekers komt dat doordat de origineel opgebruikte lithium een beschermende laag vormt over de kathode wat verdere degradatie tegengaat.
Naast de langere levensduur heeft het opladen met een sterkere stroom ook een ander voordeel, namelijk dat dit maar 20 minuten in beslag neemt. Met de normale oplaadmethodes gaat soms wel 10 uur verloren. Hiermee kan uiteindelijk dus ook geld bespaard worden. Het verlengen van de levensduur van lithium-ion batterijen is iets waar onderzoekers zich veel mee bezig houden. Eerder dit jaar werd ook al een alternatieve oplaadmethode geopperd die de levensduur van dergelijke batterijen zou kunnen verdubbelen.