Advertentie
Door het gebruik van steeds meer en grotere chips met een hogere complexiteit wordt communicatie tussen verschillende chips steeds ingewikkelder en belangrijker. Om deze problemen uit de weg te gaan zijn onderzoekers bezig met het ontwikkelen van verbindingen in het terahertz frequentiebereik.
Verbindingen op basis van frequenties in het terahertz bereik zijn weliswaar zeer snel te maken, maar hebben ook veel problemen met interferentie van ruis en andere storingen. Deze technologie is daarom enkel inzetbaar op zeer korte afstanden zoals tussen verschillende chips in een enkel systeem, maar zelfs daar zijn er problemen met storingen. Om dit probleem het hoofd te bieden hebben onderzoekers van verschillende universiteiten in zowel de Verenigde Staten als Australië hun energie gestoken in manieren om ruis te verminderen.
Dit heeft de teams geen windeieren gelegd en door gebruik te maken van het zogeheten Floquet-engineering waren de onderzoekers in staat het signaal te verbeteren. Deze technologie maakt gebruik van een quantum effect om het gedrag van elektronen te beïnvloeden. Door deze in te zetten in een systeem met een zogenaamde ‘two-dimensional semiconductor quantum well’ of 2DSQW was het team in staat zowel ruis te verminderen als het algehele signaal helderder over te brengen tussen twee chips.
Naast de quantum technologie maakten de onderzoekers ook stappen op een ander gebied. Door een systeem te gebruiken met twee zenders en ontvangers en daarmee de ruis te bepalen konden de systemen ook direct de signalen aanpassen om de ruis te ondervangen, waarmee de fouten in het signaal verder afnamen. Met de twee technologieën moet het in de toekomst mogelijk zijn om niet alleen fysieke verbindingen tussen twee chips in een systeem te gebruiken, maar ook draadloze verbindingen. Dit kan bepaalde soorten systemen schaalbaarder maken en bepaalde problemen met kabels of een veelvuldigheid aan traces in een printplaat voorkomen.