Advertentie
Het nieuwe record van het Chinese High Magnetic Field Laboratory (CHMFL) van 42,02 Tesla is gezet met een resistieve magneet. Het record met hybride en volledig supergeleidende magneten ligt weliswaar hoger, maar resistieve magneten zijn doorgaans betrouwbaarder en handiger in gebruik. Het vorige record stond op naam van het Amerikaanse National High Magnetic Field Laboratory (NHMFL). Zij bereikten een veldsterkte van 41,4 Tesla in 2017 met een resistieve magneet.
Resistieve magneten zijn de langst gebruikte soort elektromagneten. Over het algemeen zijn deze gemaakt door draden van metaal op rollen en deze van stroom te voorzien. Deze magneten worden in allerlei toepassingen ingezet. Deze supersterke magneet uit China zal, net als vergelijkbare magneten, enkel worden ingezet voor onderzoek. Hiermee kan onderzoek gedaan worden naar bepaalde gedragingen van supergeleiders en andere materialen. Ook is het mogelijk om compleet nieuwe natuurkundige fenomenen te ontdekken als het magnetische veld sterk genoeg is. Een laatste toepassing is het inzetten voor zeer gevoelige metingen, waar een sterker veld voor een hogere resolutie kan zorgen. Er zijn slechts vijf zogenaamde steady high magnetic field laboratories in de wereld; In de Verenigde Staten, China, Frankrijk, Japan, en, jawel, Nederland.
De resistieve magneet is niet de recordhouder van het aller sterkste magnetische veld. Zowel CHMFL en NHMFL hebben al hogere magneetveldsterktes bereikt, maar nog niet eerder met een puur resistieve magneet. CHMFL brak in 2022 al een record met een veldsterkte van 45,22 Tesla. Dit werd bereikt door een resistieve magneet te combineren met een supergeleidende magneet. NHMFL gebruikte daarentegen enkel een supergeleidende magneet om voor een moment een veldsterkte van 45,5 Tesla te bereiken. Zij zijn bezig om een 40 Tesla variant te maken die langer te gebruiken is en daarmee bruikbaar is voor experimenten. CHMFL is ondertussen bezig met een hybride magneet die maar liefst 55 Tesla zou moeten kunnen halen.
Supergeleidende magneten en ook de hybride varianten zijn veel ingewikkelder in de opbouw door de noodzaak om het supergeleidende materiaal zeer koud te houden. Daarnaast maken ze gebruik van duurdere materialen en zijn ze moeilijker in gebruik. Toch lijkt dit wel de weg voorwaarts te zijn. Resistieve magneten zijn namelijk veel minder efficiënt en voor dit record werd dan ook een energieverbruik van maar liefst 32,3 MW bereikt. Dit maakt resistieve magneten met dergelijke veldsterktes onaantrekkelijk. Elk experiment wat zoveel energie vereist, kost simpelweg erg veel. Hybride en volledig supergeleidende magneten moet dit probleem grotendeels kunnen oplossen.