Advertentie
De nieuwe VR- en AR-headset van HTC moet zich onderscheiden van de iets oudere Focus 3 door de lagere prijs en enkele nieuwe functies. De Focus 3 had een adviesprijs van 1500 euro, waarmee het niet bepaald een goedkope VR-headset te noemen is. De Focus Vision is dat ook niet direct, maar is toch 20% goedkoper met een adviesprijs van 1200 euro.
YouTube Privacymelding
Op deze positie willen we je een YouTube-video tonen. We vinden het belangrijk om je gegevens te beschermen. Youtube wil voor het afspelen van video cookies op je computer plaatsen, waarmee je eventueel gevolgd kan worden. Wanneer je de video toch wil bekijken, kun je op de Play-knop klikken. De video wordt daarna geladen en afgespeeld.
Het TechnologyInsider-team
Youtube Video direct afspelen.
Toch is de prijs niet de enige verbetering vergeleken met de Focus 3. De Vive Focus Vision moet namelijk gebruikmaken van dezelfde Snapdragon XR2-SoC, maar beschikt over 50% meer ram-geheugen met 12 GiB. Qua prestaties zal dit in de meeste gevallen niet veel verschil maken wanneer de headset zonder verbinding met een pc wordt gebruikt. Alleen in situaties met zeer grote textures zou dit een verschil kunnen maken. De twee LCD schermen zijn hetzelfde gebleven met een resolutie van 2448 x 2448 met een verversingssnelheid van 90Hz. Echter zou HTC later ook een 120Hz-modus willen aanbieden wanneer het apparaat verbonden is met een computer. De enige andere headset van HTC die dit aanbiedt is de op gamers gerichte Vive Pro 2.
De echte nieuwe functionaliteit moet echter komen in de vorm van twee pass-through camera’s met een resolutie van 16MP. Eye-tracking is ook geïntegreerd en een dieptesensor moet de mixed reality-ervaring verbeteren. Voor wie externe camera’s wil gebruiken is er een infraroodsensor aanwezig. Een laatste functie, die voornamelijk bedoeld is voor professionele gebruikers, stelt het apparaat in staat om automatisch de pupilafstand te bepalen en aan te passen. Dit komt vooral van pas wanneer het apparaat door verschillende gebruikers wordt gebruikt en is dus niet zo interessant voor particulieren die het apparaat voornamelijk zelf zullen gebruiken.
Onder de motorkap zouden nog meer, minder opvallende, verbeteringen zitten. Zo is de Vive Focus Vision efficiënter volgens HTC. Het koelsysteem moet ook verbeterd zijn en door de toevoeging van een tweede geïntegreerde batterij is het mogelijk om de hoofdbatterij tijdens gebruik te verwisselen voor een opgeladen exemplaar. Hiermee lijkt de nieuwe VR-headset van HTC flinke verbeteringen met zich mee te brengen tegen een lagere prijs, echter zitten hier enkele haken en ogen aan voor wie de headset met een computer wil gebruiken. Zo is de PCVR-kit enkel meegeleverd bij pre-orders van het apparaat en moeten PC-gamers die na 17 oktober een bestelling plaatsen 190 euro meer neertellen voor die kit. Daarnaast is het afwachten of HTC zijn belofte voor een 120Hz update waar zal maken.