Nieuws

Gameconsoles

Adata maakt eigen handheld met vervangbare CAMM2-LPDDR5X modules

Portret van de auteur


Adata maakt eigen handheld met vervangbare CAMM2-LPDDR5X modules
0

Advertentie

De handheld moet XPG Nia gaan heten en lijkt zoals te verwachten redelijk op veel van de andere handhelds die nu de markt op komen. Toch probeert het bedrijf zich te onderscheiden door CAMM2-modules te gebruiken voor het werkgeheugen en een kantelend scherm voor betere koeling en ergonomie. 

Adata zet in op repareerbaarheid en de mogelijkheid om upgrades uit te voeren. Door gebruik te maken van CAMM2-modules in plaats van vastgesoldeerd werkgeheugen kunnen gebruikers dit zelf eenvoudig vervangen of zelfs uitbreiden. Daarnaast is ook de ssd te vervangen aangezien dit gewoon een m.2 2230 slot betreft. Wie nog meer wil aanpassen zit bij de XPG Nia ook goed, want het bedrijf is van plan ontwerpbestanden vrij te geven zodat gebruikers zelf eenvoudig accessoires en nieuwe behuizingen kunnen ontwerpen en 3D-printen. Mogelijk wil het bedrijf ook gebruikers de optie geven om onderdelen zoals het moederbord en scherm later van een upgrade te voorzien.

Het op Computex getoonde model maakt gebruik van een Ryzen Z1-processor, maar de handheld zou van een nieuwer model voorzien worden alvorens de release in 2025. Het apparaat draait standaard op Windows 11 en heeft een webcam waardoor men gebruik kan maken van Windows Hello. De webcam is ook uitgerust met eyetracking wat in de toekomst mogelijk voordelen oplevert bij games. Zo zou “Foveated rendering” ingezet kunnen worden om meer prestaties uit het apparaat te halen. 

Een laatste opvallende functie is het scherm wat omhoog te zetten is. Dit moet volgens Adata voor betere ergonomie zorgen, maar heeft het ook een voordeel met koeling doordat er meer ventilatiegaten beschikbaar komen wanneer het scherm omhoog staat. Qua ergonomie valt ook op dat het een vrij stevig apparaat is wat fijn kan zijn voor gebruikers met grotere handen. Het is in ieder geval niet een apparaat dat gericht is op kinderen. Het is nog niet bekend wat de Adata XPG Nia moet gaan kosten. Dit hangt voor een groot deel af van welke processor het apparaat zal krijgen, en hiervoor hoopt het bedrijf dan ook feedback te krijgen van geïnteresseerden. Het is de bedoeling dat de XPG Nia onder de 600 dollar blijft qua prijs en in de schappen ligt in 2025.

Bronnen en meer links REACTIES (0)