Nieuws

Mp3 mediaspelers

Muziek op vinyl blijft aan de opmars bezig

Portret van de auteur


Muziek op vinyl blijft aan de opmars bezig
7

Advertentie

Muziek op vinyl is al geruime tijd terug aan een opmars bezig (voor de jongsten onder ons: LP)
Volgens een nieuw rapport van Will Page, voormalig hoofdeconoom van Spotify, is de verkoop van muziek op vinyl hard op weg om wereldwijd die van cd’s te overtreffen. En dat is niet de enige verrassing: de muzieksector heeft de filmindustrie ingehaald als grootste bron van entertainment inkomsten.

De comeback van vinyl

Het rapport, gepubliceerd op Pivotal Economics, schetst een fascinerend beeld van vinyl’s heropleving. Alleen al in de Verenigde Staten zullen vinyl verkopen naar verwachting $1 miljard aan inkomsten genereren in 2024. Dit betekent dat vinyl-inkomsten de cd-markt niet alleen qua verkochte eenheden, maar ook in waarde voorbijstreven.

Volgens de Recording Industry Association of America (RIAA) werden er in 2023 maar liefst 43 miljoen vinylplaten verkocht, zes miljoen meer dan het aantal cd’s. Dit is pas de tweede keer sinds 1987 dat vinyl meer wordt verkocht dan cd’s, en dit keer is het verschil groter dan ooit.

Een belangrijke factor achter deze groei is de uitbreiding van de productiecapaciteit. Europese spelers zoals Record Industry (Nederland), GZ Media (Tsjechië) en Pressing Business (Polen) hebben de limieten van vinylproductie aangepakt door efficiëntere logistiek en verhoogde output. Hierdoor kunnen de stijgende vraag en de lange wachttijden eindelijk worden bijgehouden.

De gehele muziekindustrie herpakt zich

Hoewel vinyl’s comeback indrukwekkend is, is het slechts een onderdeel van het bredere herstel van de muzieksector. Het rapport laat zien dat de waarde van muziekrechten – waaronder auteursrechten en royalties van streaming, platenverkoop, radio en live optredens – is verdubbeld in de afgelopen tien jaar: van $25 miljard in 2014 naar $45,5 miljard in 2024.

Dit markeert een drastische verschuiving in inkomstenbronnen. Waar tien jaar geleden radio nog goed was voor meer dan de helft van de inkomsten uit muziek, wordt deze rol nu volledig overgenomen door streaming. Tegenwoordig is streaming de dominante speler, mede dankzij platformen zoals Spotify, Apple Music en YouTube Music.

Filmindustrie heeft het zwaar

Terwijl de muzieksector bloeit, heeft de filmindustrie het zwaarder. De wereldwijde bioscoopopbrengsten zijn gedaald van een piek van $41,9 miljard in 2019 naar $33,2 miljard in 2024. Dit weerspiegelt een grotere trend waarbij de filmsector terrein verliest aan andere vormen van entertainment, zoals muziek en gaming.

Live muziek als voornaamste verdienmodel artiesten

Een andere interessante trend is de groei van live muziek als belangrijkste inkomstenbron. Live optredens hebben inmiddels de traditionele openbare muzieklicenties (zoals de bijdrages die winkels en horecazaken betalen om muziek af te spelen) ingehaald.
Gelukkig voor artiesten blijven concerten en festivals een essentieel onderdeel van de muziekervaring, zelfs in het digitale tijdperk (en wellicht nog belangrijker dan vroeger aangezien het sociale aspect van muziek luisteren grotendeels is weggevallen).

Vinyl’s comeback is meer dan een nostalgische knipoog naar het verleden. Het opleggen en beluisten van een LP is een diepgaandere ervaring dan door algoritmes samengestelde streaming playlists die op de achtergrond afspelen.

Ondanks doemberichten tijdens de opmars van streaming is dankzij technologische verbeteringen en veranderende consumententrends de muzieksector sterker dan ooit.
Met streaming aan de top en live muziek als publiekstrekker is de muziekindustrie zowel digitaal als analoog springlevend.