Advertentie
De elektronicatesters van DxOMark hebben enkele nieuwe wijzigingen op het gebied van smartphones aangekondigd. Enerzijds wordt het Smartphone Display-protocol van een update voorzien, waarbij het scherm van telefoons door middel van verschillende criteria wordt beoordeeld. Daarnaast is het Eye Comfort-label specifiek gericht op het oogcomfort bij het gebruik van smartphones.
Met Display v2 wil het bedrijf tegemoet komen aan de verhoogde helderheid en het gebruik van hdr in smartphones, wat onder meer uitdagingen op het gebied van kleurconsistentie met zich meebrengt. Zoals bij zijn voorganger krijgen smartphones een score op basis van prestaties, die nu in vier verschillende categorieën zijn opgedeeld: Leesbaarheid, Video, Kleur en Touch. Deze subscores vertegenwoordigen respectievelijk 35, 30, 25 en 10 procent van de totale score. In de onderstaande afbeelding kun je de nieuwe ranglijst bekijken.
DxOMark noemt ook de inhoudelijke verschillen in vergelijk met het originele Smartphone Display-protocol. Zo is de subscore Beweging voortaan geïntegreerd in Video, terwijl Artifacts verspreid wordt over de andere attributen. Daarnaast wordt er nu ook in helderdere omgevingen getest, wat een beter beeld moet schetsen van gebruik buitenshuis. De kleuraccuraatheid wordt voortaan getest in de meest accurate mode in plaats van de standaard-modus. Op het vlak van video is er dan weer een nieuwe binnenomgeving toegevoegd om de voorkeuren van consumenten voor hdr-beelden beter weer te geven.
Naast de Display-update heeft het bedrijf ook het Eye Comfort-label in het leven geroepen als antwoord op het stijgende gebruik van smartphones en de bijbehorende zorgen op het gebied van ooggezondheid. Dit keurmerk omvat geen score, maar een set van vier tests waarin smartphones wel of niet slagen. Een lijst met goedkeurde modellen is er nog niet, aangezien smartphones pas vanaf vandaag worden getest of ze in aanmerking komen. Het gaat om de volgende criteria:
- Temporele lichtmodulatie: variaties in de lichtsterkte van smartphones kunnen ongemak veroorzaken en in het ergste geval voor hoofdpijn of beroertes zorgen. Om voor deze test te slagen moet de waarschijnlijkheid van detectie lager zijn dan 50% (flikkerperceptie-score van minder dan 1).
- Helderheid: smartphones kunnen verblindend zijn als ze niet zijn aangepast aan hun omgeving. Om deze test te doorstaan moeten apparaten een automatische helderheid bieden en een dieptepunt van 2 nits bereiken wanneer deze handmatig wordt aangepast.
- Blauwlichtfiltering: door het spectrum van een wit patroon te meten terwijl de blauwlichtfilter is ingeschakeld kan de Circadion Action Factor worden berekend. Voor een geslaagde filtering wordt een waarde van minder dan 0,65 voor ogen gehouden, wat vergelijkbaar is met een neutrale wille led-lichtbron.
- Kleurconsistentie: in deze test wordt de kleurconsistentie van de blauwlichtfilter gemeten. Om goedgekeurd te worden moet de smartphone in staat zijn om minstens 95% van het dci-p3-kleurbereik weer te geven wanneer de filter is ingeschakeld.