Nieuws

Smartphones

Huawei’s nieuwe smartphone kan foto’s delen zonder mobiel netwerk

Portret van de auteur


Huawei’s nieuwe smartphone kan foto’s delen zonder mobiel netwerk
0

Advertentie

Huawei’s nieuwe Pura 70 Ultra-smartphone kan afbeeldingen versturen naar jouw contacten in geval van een calamiteit, zonder dat er een internetverbinding nodig is. Deze functie, die gebruikmaakt van satellieten, werkt met een app genaamd Changlian om afbeeldingen te verzenden, volgens een artikel van Huawei Central waarin CTO Bruce Lee wordt geciteerd. Als je de Changlian-app niet gebruikt, kun je alleen tekstberichten versturen.

Huawei is het eerste bedrijf in de industrie dat deze functionaliteit heeft uitgebracht, gebaseerd op de satelliettechnologie die Huawei eerder heeft ontwikkeld. In 2022 konden de Huawei Mate 50 en Mate 50 Pro korte tekstberichten versturen en navigeren via China’s BeiDou-satellietsysteem. Dit is de Chinese tegenhanger van het Global Positioning System, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld door de Amerikaanse luchtmacht. In 2023 voegde het bedrijf de mogelijkheid toe om te bellen en gebeld te worden met de Mate 60-serie.

Ze waren echter niet het eerste bedrijf dat smartphones uitgebracht die satelliet tekstberichten ondersteunen. Dat was Apple met de iPhone 14 via Emergency SOS via satelliet. Deze functie is pas sinds iOS 16.4 beschikbaar in Nederland en grotere delen van Europa. Maar de Pura 70 zou dus ook afbeeldingen kunnen versturen, wat een aanzienlijk verschil is ten opzichte van Apple's implementatie, mits het net zo goed werkt, natuurlijk.

Apple’s oplossing heeft al levens gered, wat leidde tot de verwachting dat meer smartphones satellietcommunicatie zouden gaan ondersteunen, maar dat gebeurde niet in dezelfde mate. De ontwikkeling verloopt langzamer dan verwacht. Google’s volgende Pixel 9 zou het kunnen ondersteunen, terwijl Samsung’s S24-serie het nog steeds niet doet. Qualcomm’s nieuwste X80 5G-modem, die in februari dit jaar is aangekondigd, zou het ook ondersteunen, wat suggereert dat meer Android-smartphones in de toekomst satellietcommunicatie kunnen gaan ondersteunen. Of we wat aan Huawei’s techniek in Nederland hebben, is op dit moment niet duidelijk.