Nieuws

Smartphones

Buitenlandse sims gebruiken in een ander land: hoofdpijndossier voor Europol

Portret van de auteur


Buitenlandse sims gebruiken in een ander land: hoofdpijndossier voor Europol
1

Advertentie

Europol ziet zich in zijn onderzoek naar criminele activiteiten beperkt door de combinatie van het zogenaamde Home Routing en Privacy Enhancing Technologies (PET). Dit stelt het EU-agentschap in een onlangs gepubliceerd rapport. Ook doet de opsporingsorganisatie voorstellen tot betere internationale samenwerking en standaardisatie.

Home Routing biedt reizigers naadloze internettoegang via hun eigen provider. Gebruikers kunnen verbeterde beveiliging inschakelen, wanneer de provider PET's zoals encryptie heeft geactiveerd. Europol geeft in zijn rapport aan dat deze technologieën ervoor zorgen dat het zijn taken niet naar behoren kan uitvoeren, omdat het vermogen van het agentschap om Europese burgers te beschermen en strafrechtelijke onderzoeken te leiden aanzienlijk wordt belemmerd.

De uitleg luidt dat wanneer een verdachte een buitenlandse simkaart gebruikt waarbij Home Routing is ingezet en PET's zijn ingeschakeld, de communicatie niet langer kan worden onderschept en gecontroleerd. Dit geldt zowel voor mensen die hun eigen simkaart in een ander land gebruiken als bij mensen die een buitenlandse sim in hun eigen land gebruiken.

Wanneer encryptie wordt gebruikt op serviceniveau, worden sessie-gebaseerde encryptiesleutels uitgewisseld tussen de serviceprovider en de klant binnen het thuisnetwerk van de gebruiker. Op deze manier heeft het buitenlandse netwerk dat de daadwerkelijke verbinding verzorgt geen toegang meer tot deze sleutels en kunnen gegevens niet worden achterhaald. Criminelen lijken goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden van Home Routing en PET's om onwettige communicatie af te schermen.

Het document van Europol biedt een paar suggesties die het huidige niveau van onderzoeksmogelijkheden van het agentschap tegen digitale misdaden kunnen borgen. De eerste oplossing, die zowel technisch haalbaar als eenvoudig te implementeren is, vereist dat binnenlandse serviceproviders wettelijk verplicht worden om PET uit te schakelen in hun aanbod voor Home Routing. Van de provider kan dan eenvoudig geëist worden om "een aftapbevel uit te voeren voor een persoon die een simkaart uit een ander land gebruikt", legt Europol uit. Hierbij wordt geen doelwitinformatie uitgewisseld met het betreffende land.

De tweede oplossing houdt in dat het aftappen van personen over de grens mogelijk wordt gemaakt, met snel verwerkte afluisterverzoeken aan serviceproviders. Deze oplossing zou alleen werken als er een nieuwe, "structurele implementatie van internationale standaarden" van kracht is, waarschuwt Europol.