Advertentie
Apple’s iPhone 16e lijkt van buiten veel op zijn broertjes, maar wijkt toch sterk af van de reguliere iPhone 16. Nu er een teardown-video is verschenen, krijgen we een beter beeld van wat er aan de binnenkant nieuw is—en wat Apple heeft overgenomen van andere modellen.
Interne verschillen en nieuwe camera-opstelling
De video van REWA Technology laat zien dat de meeste interne componenten vrijwel hetzelfde zijn geordend als bij de iPhone 15. De grootste verandering is te vinden bij de 48-megapixel-lens aan de achterkant: de iPhone 16e heeft maar één camerasensor in plaats van twee. Hierdoor is de cameramodule een stuk compacter, wat vermoedelijk ruimte vrijmaakt voor een grotere batterij. Daarnaast valt ook op dat de camera sensor een stuk kleiner is dan die van de iPhone 16, wat opnames met minder licht absoluut niet ten goede komt. Dit is toch wel een stevige downgrade t.o.v. de gewone iPhone 16.
Grotere batterij
Apple gebruikt opnieuw een systeem waarbij een laagspanning wordt toegepast om de accu veilig en eenvoudig los te krijgen. Volgens de teardown is de batterijcapaciteit 4005 mAh, wat meer is dan in eerdere berichten werd gesuggereerd. Ter vergelijking: de iPhone 16 bevat een 3561 mAh-accu.
Bekende Face ID, notch in plaats van Dynamic Island
Qua Face ID-module lijkt de iPhone 16e nagenoeg identiek aan de iPhone 14, inclusief de traditionele notch. De Dynamic Island-uitsparing is voorbehouden aan de duurdere modellen.
Apple’s C1-modem
Interessant is ook de C1-chip, Apple’s eerste eigen 5G-modem. Deze combineert 4 nm basebandtechnologie met 7 nm-transceivers en biedt volgens labtests een hoger energie-efficiëntieniveau dan de Qualcomm-modems in andere iPhones. Het gerucht gaat dat de C1 modem een stuk zuiniger is en dat daardoor de accu-looptijd van de iPhone 16e veel beter is dan die van de 16, maar dit zou ook wel eens voor een groot deel op het conto van de grote capaciteit geschreven kunnen worden. Verdere testen moeten dit uitwijzen.
Aanrader?
De iPhone 16e is een vreemde eend in de bijt. Het is zeker een goedkopere toegang tot het Apple-ecosysteem, maar door het wijzigen en weglaten van standaard features (zoals Magsafe) voelt dit toch als een dure instapper voor een startprijs van €719.