Advertentie
Op MWC-beurs in Barcelona is ook TCL aanwezig, de elektronicagigant uit China toont hier een groot aantal producten, waaronder telefoons en tablets. Het bedrijf is ook actief in andere segmenten, waaronder televisies. Op de CES-beurs die meer in dat teken stond, spraken we het bedrijf ook, in dat gesprek stond de tv-markt centraal.
In Barcelona gingen we het gesprek aan met Daniel Sun, CTO van TCL Industries, de koepel van de bedrijvengroep, waar naast het elektronicabedrijf ook de panelfabrieken onder vallen.
Sun trapt meteen af. “Wat je ook doet, we kunnen nog niet zonder taalmodellen in de cloud. Het is nog niet mogelijk ze zo te comprimeren dat ze op een betaalbaar apparaat passen. De AI-wereld steunt op drie pilaren: tal van apps die je kan downloaden, ecosystemen zoals die van Google met Android, Chrome, Gmail en de fabrikanten die de apparaten maken. Het probleem is dat er allerlei hekken om die pilaren staan, waardoor het soms lastig is goede toepassingen te maken en te gebruiken. Die beperkingen zorgen voor goede privacy, maar zorgen er ook voor dat sommige combinaties van informatie moeilijk te maken zijn.
Wij vinden het belangrijk dat toepassingen doelmatig en betaalbaar zijn. Toepassingen die iedereen kan gebruiken: denk aan het maken van samenvattingen, vertalingen, slimme memp’s. Dat kan de productiviteit vergroten.
Toepassingen die (veel) verder gaan zijn nog beperkt. Veel consumenten denken dat AI alles kan. Dat is niet het geval, AI is een rekenkundig model. Zaken die niet in een rekensom passen, kan AI niet goed uitvoeren. De modellen zijn tekstgedreven, dat is anders dan wij mensen zijn. Wij kunnen voelen, proeven, horen, ruiken en zien. Die informatie wordt door ons gecombineerd en ervaren. Die informatie wordt gecombineerd om te handelen in situaties.
Je kunt het beste AI gebruiken voor productiviteit, je wil niet dat het beslissingen gaat nemen. AI heeft geen langetermijngeheugen, het is veel te kostbaar om al die vragen die gesteld worden aan de modellen te onthouden. Mensen hebben dat wel. De biocomputing van onze hersenen biedt een langetermijngeheugen en is ontzettend efficiënt.
De vraag die wij ons stellen is: wat wil de consument nu echt en wat wil hij betalen? Consumenten zeggen dat ze het willen, maar het is maar de vraag in hoeverre ze het nu echt gebruiken en blijven gebruiken.”