Nieuws

Smartphones

Google Pixel 9a toch niet zo duurzaam?

Portret van de auteur


Google Pixel 9a toch niet zo duurzaam?
1

Advertentie

Heb jij de Google Pixel 9a op het oog? Dan zou ik toch even doorlezen. JerryRigEverything, een bekende YouTuber, raadt zijn kijkers af om een Google Pixel 9a te kopen. Waarom? Google maakt het namelijk niet makkelijk om het toestel te repareren. Om de kosten van het toestel laag te houden, heeft Google bewust gekozen voor wat minder duurzame materialen, zoals een plastic achterkant, een Gorilla Glass 3-scherm en een simpeler design, zodat hij rond de 499 dollar zou kosten.

Ondanks de goedkopere materialen, kwam het toestel wel goed door de brute duurzaamheidstesten van JerryRigEverything. Dat filmpje kun je hier bekijken. Nadat Zach Nelson, de man achter het kanaal, klaar was met testen en het toestel uit elkaar haalde, ontdekte hij dat Google de accu op een nogal ouderwetse manier in het frame heeft bevestigd. Google gebruikt namelijk lijm, terwijl de meeste recente toestellen — inclusief iPhones — plakstrips gebruiken die (redelijk) makkelijk te verwijderen zijn. Je moet de accu er dus bijna uit slopen, met alle risico’s van dien. Zie hier onder het filmpje van Nelson.

YouTube Privacymelding



Op deze positie willen we je een YouTube-video tonen. We vinden het belangrijk om je gegevens te beschermen. Youtube wil voor het afspelen van video cookies op je computer plaatsen, waarmee je eventueel gevolgd kan worden. Wanneer je de video toch wil bekijken, kun je op de Play-knop klikken. De video wordt daarna geladen en afgespeeld.

Het TechnologyInsider-team

Youtube Video direct afspelen.

Het eindresultaat is dus dat de accu vervangen bij een Google Pixel 9a ontzettend moeilijk is, en zelfs gevaarlijk kan zijn. Niet alleen is de accu stevig vastgelijmd, je kunt ’m ook niet loshalen met bijvoorbeeld isopropylalcohol, waardoor je hem er echt uit moet steken. Google had hier rekening mee moeten houden door het makkelijker te maken om de accu te verwijderen. Het gekke is: Google heeft een samenwerking met iFixit voor onderdelen en reparaties, en iFixit is juist een grote voorvechter van het right to repair-principe.

Hoewel dit feitje het toestel niet per se slecht maakt, is het wel zo dat als jij iemand bent die graag langer met een toestel doet, je beter een telefoon kunt kopen waarbij je de accu op een redelijk eenvoudige manier zelf kunt vervangen — zonder allerlei onorthodoxe trucs toe te moeten passen.