Nieuws

Auto

Tienduizenden Tesla's wachten op de verkoop - deels vanuit de ruimte zichtbaar

Portret van de auteur


Tienduizenden Tesla's wachten op de verkoop - deels vanuit de ruimte zichtbaar
0

Advertentie

Op verschillende locaties staan voertuigen van Tesla in grote getallen opgesteld, te wachten op de verkoop. Een deel daarvan is zelfs vanuit de ruimte te zien. Veel van de onverkochte Tesla’s staan vlak naast de Gigafabrieken zelf opgeslagen. In maart 2024 werd een satellietbeeld van Austin (Texas) gemaakt waarop vele honderden Tesla-voertuigen te zien zijn. Het bedrijf heeft zelfs gebruikgemaakt van parkeerplaatsen in winkelcentra.

Tesla is een van de populairste elektrische automerken. Toch heeft het bedrijf problemen met het verkopen van alle voertuigen die het produceert. Tijdens het eerste kwartaal werden 433.371 auto's geproduceerd, waarvan er slechts 386.710 werden verkocht. Ook in Duitslandwordt de elektrische auto’s niet goed genoeg verkocht en wordt daarom op parkeerplaatsen gestald. Volgens analyses van het Chemnitz Automotive Institute (Cati) wachten er ongeveer 100.000 auto's op verkoop. Dit betreft Duitse voertuigen van VW, Audi, Mercedes, BMW en Co., maar ook modellen van andere fabrikanten, waaronder het Amerikaanse bedrijf Tesla. De voornaamste reden is het plotselinge einde van de financiering voor e-auto’s, die in december 2023 werd stopgezet.

In Nederland zien we een ander beeld. De verkoop van elektrische auto's is met 20 procent geplust in het eerste kwartaal van 2024. Het volledig elektrische wagenpark is in de afgelopen 12 maanden met 32,4 procent toegenomen. Momenteel rijden er 490.820 elektrische auto’s rond in Nederland, 5,18 procent van het totaal (9.473.035).

Volgens Tesla's CFO Vaibhav Taneja is de belangrijkste reden het opvullen van de voorraden als gevolg van inconsistenties tussen de bouwfasen. Ook kreeg de groep te maken met een negatieve cashflow en de investeringen in AI-computers. Taneja verwacht dat daar in het tweede kwartaal weer verandering in komt.

Bronnen en meer links REACTIES (0)