Nieuws

Chipproductie en foundry

Ampere Computing wil strijd aangaan met Nvidia B100 op gebied van AI met 256-core processor

Portret van de auteur


Ampere Computing wil strijd aangaan met Nvidia B100 op gebied van AI met 256-core processor
0

Advertentie

Het chipbedrijf dat in 2017 opgericht werd door oud Intel president Renée James wil binnenkort een gooi doen naar de AI-kroon. Op dit moment is die overduidelijk in het bezit van Nvidia, die goud geld verdient aan de huidige hype op het gebied van AI. De Nvidia B100 en vergelijkbare producten van het bedrijf gaan als warme broodjes over de toonbank. Het is dus niet gek dat andere bedrijven hier graag een graantje mee willen pikken. Zo ook Ampere Computing met hun aankomende AmpereOne-3 processor die 256 rekenkernen moet bevatten.

Afgelopen jaar bracht het bedrijf de eerste processors in de AmpereOne-lijn op de markt, waarbij het topmodel 192 kernen kreeg. De op Arm gebaseerde server-processor is daarmee een van de grootste chips op de markt. Deze chips zijn geoptimaliseerd voor gebruik in cloud-infrastructuur en zijn de eerste chips van het bedrijf die gebruik maken van intern ontworpen rekenkernen. De filosofie achter de chips is dat deze voornamelijk zo efficiënt mogelijk de hoogst mogelijke prestaties moeten kunnen leveren, iets waar Nvidia zich minder bezig mee lijkt te houden gezien de 700 watt verbruikende B100-chip. Dat is niet het enige voordeel wat Ampere Computing zichzelf toeschrijft, ook moeten de processors veel goedkoper blijven dan de zeer dure gpu’s die nu erg in trek zijn voor datacentra en AI.

De tweede generatie in de AmpereOne-lijn moet later dit jaar volgen en moet meer geheugenkanalen ondersteunen en verbeterde rekenkernen bevatten. De grootste veranderingen zitten in meer en beter presterende geheugencontrollers waarmee maximaal 50 procent hogere bandbreedte moet worden bereikt. Wel wordt deze net als de huidige generatie nog geproduceerd op het TSMC 5nm procedé. 

De derde generatie die in 2025 moet volgen, zou interessanter zijn. Deze AmpereOne-3 moet op het 3nm procedé van TSMC gebakken worden en krijgt een verhoging in rekenkernen naar maar liefst 256 stuks. De kernen zullen weer (kleine) verbeteringen krijgen en de chip zou ook gebruik maken van chiplets, al is het nog niet zeker of dat er twee of vier zullen zijn. De AmpereOne-3 moet ook PCIe 6.0 ondersteunen en mogelijk nog meer DDR5 geheugenkanalen ondersteunen. De eerste versies van de chip zouden nu al bij TSMC van de band rollen. Massaproductie moet later volgen met een release in 2025.