Nieuws

Complete systemen

Lenovo eerste grote pc-fabrikant die de Mobile on Desktop (MoTD) markt betreedt

Portret van de auteur


Lenovo eerste grote pc-fabrikant die de Mobile on Desktop (MoTD) markt betreedt
0

Advertentie

Lenovo is de eerste grote pc-fabrikant die de Mobile on Desktop (MoTD) markt betreedt door een pc te bouwen met een Intel 14e generatie HX-cpu. Zowel AMD als Intel produceren HX-cpu's, die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in desktop-vervangende notebooks of het enthousiaste segment. Deze chips bieden de prestaties van een desktop, maar met lagere stroomlimieten zodat ze ook in een mobielere context kunnen worden gebruikt. Hoewel Lenovo niet het eerste merk is dat dit doet, hebben bijvoorbeeld het Chinese merk Erying al enkele jaren moederborden met geïntegreerde HX-chips van zowel AMD als Intel. Apple gebruikt een vergelijkbare benadering met hun M-serie cpu's in iMacs, Mac Studios en Mac Pros.

Waarom zou je een MoTD-oplossing overwegen? Sommigen zouden kunnen zeggen dat het gebrek aan upgrade-mogelijkheden van de cpu een nadeel is, maar er zijn ook voordelen. Erying biedt bijvoorbeeld moederborden inclusief cpu die goedkoper zijn dan vergelijkbare componenten uit Intel's S-serie. Daarnaast staat de stabiliteit van de laatste generaties Intel-chips ter discussie, en met deze HX-chips loop je minder snel tegen die limieten aan. Dit maakt de prijs-prestatieverhouding interessant genoeg dat zelfs grote pc-fabrikanten zoals Lenovo geïnteresseerd zijn.

Lenovo's MoTD-systeem heet de Blade 7000K en is gebouwd op een mATX-kast, waarbij de CPU al op het moederbord is gemonteerd. De cpu is een Intel 14e generatie HX-chip in een bga-form factor, gekoeld door vier grote heat pipes. Het systeem kan worden aangepast met opties zoals tot een 24-core cpu, 192 gb geheugen, lucht- of waterkoeling, ssd's van 512 gb tot 4 tb, en een grafische kaart naar keuze (meestal van Nvidia). De prijzen van deze systemen zijn lager dan die van systemen met vergelijkbare Intel 14e generatie S-chips. De cpu's zijn geconfigureerd met een tdp van 190 watt of 253 watt, binnen de normale powerlimieten van Intel, waardoor je minder kans hebt op instabiliteit.

Het enige nadeel van dit MoTD-platform is dat de CPU op het moederbord is gesoldeerd, wat betekent dat je deze niet later kunt upgraden zoals met een normale desktop-cpu. Toch zouden de 13e en 14e generatie cpu's met hun vele cores en hoge kloksnelheden je voor jaren moeten voorzien van voldoende kracht voor je gaming behoeften. De pc's worden binnenkort gelanceerd, dus we zullen binnenkort meer weten over prijzen en levertijden.