Nieuws

Laptops

Revolutionair LPCAMM2-geheugen debuteert in Lenovo ThinkPad P1 Gen 7

Portret van de auteur


Revolutionair LPCAMM2-geheugen debuteert in Lenovo ThinkPad P1 Gen 7
0

Advertentie

De Lenovo ThinkPad P1 Gen 7 heeft een nieuw design gekregen met Intel’s nieuwe Core Ultra processors en maximaal een 4070 laptop gpu van Nvidia. Wat het meest opvallend aan de laptop is, is de toevoeging van Micron’s LPCAMM2-geheugen. Dit moet het eerste apparaat zijn voor consumenten die gebruik maakt van deze nieuwe technologie. 

LPCAMM staat voor “low-power compression attached memory module” en moet een tussenweg bieden tussen vast gesoldeerde LPDDR- en SO-DIMM-modules. Dit doet de technologie door zowel LPDDR als DDR aan te bieden in dual channel mode op een los printplaatje. De nieuwe form factor moet het sneller en efficiënter maken dan DDR-geheugen, maar wel vervangbaar zijn, wat niet kan met LPDDR-chips omdat deze vast gesoldeerd moeten worden aan het moederbord.


Volgens Lenovo bespaart de LPCAMM2-module maar liefst 64% aan ruimte vergeleken met een DDR5 SO-DIMM-module. Ook zou het 61% minder “active power” vereisen, maar het bedrijf wijdt niet verder uit over wat dat precies inhoudt. Waarschijnlijk komt deze informatie direct uit de Micron aankondiging van LPCAMM2 modules op basis van LPDDR5X. De ThinkPad P1 Gen 7 kan uitgerust worden met maximaal 64 GB geheugen. De laptop biedt ook ruimte voor twee NVMe SSD’s voor een maximale opslag van 8 TB. 

Hiernaast heeft de laptop maximaal een Intel Core Ultra 9 185H aan boord. Qua gpu kan de laptop maximaal geconfigureerd worden met een RTX 4070 voor laptops. Dat is ook wel nodig omdat het duurste scherm een OLED touchscreen is met een resolutie van 3840 x 2400. Goedkopere varianten komen met een IPS scherm van 1600p of 1200p.