Nieuws

Moederborden

Asrock etaleert zes X870 moederborden voor aankomende Ryzen 9000-serie

Portret van de auteur


Asrock etaleert zes X870 moederborden voor aankomende Ryzen 9000-serie
0

Advertentie

Tijdens de Computex beurs in Taiwan heeft Asrock alvast zijn nieuwe moederborden uit de doeken gedaan voor de aankomende Ryzen 9000-serie van AMD. In totaal zijn het er zes, met drie moederborden met een X870E-chipset en drie moederborden met een X870-chipset.

Natuurlijk is het topmodel een Asrock X870E Taichi. Het moederbord is qua uiterlijk redelijk veranderd tegenover zijn voorganger met een X670E-chipset, maar de featureset is voor een goed deel vergelijkbaar gebleven. Zo bevat het moederbord een 27 power phase, al moet deze iets verbeterd zijn. Daarnaast ondersteunt het moederbord één m.2 ssd met een pcie gen 5 snelheid en drie met pcie gen4. De LAN-verbinding is twee keer zo snel gemaakt met een 5Gbit poort. De usb-uitrusting lijkt grotendeels onveranderd, met twee usb 4 type-c poorten en voor de rest usb 3.2 type-A poorten van zowel Gen 1 als Gen 2. De ingebouwde netwerkkaart heeft een upgrade gehad naar Wi-Fi 7 en hoogstwaarschijnlijk het bijbehorende Bluetooth 5.4.

Hiernaast heeft Asrock een X870E Taichi Lite model geïntroduceerd. Deze heeft dezelfde specificaties als de gewone Taichi, maar minder RGB en minder extravagant ontwerp. Dit moet ervoor zorgen dat het moederbord een stuk goedkoper is, met toch een heel uitgebreide featureset. Het laatste X870E model heeft de nieuwe naam “Phantom Gaming X870E Nova” Deze heeft een iets minder uitgebreide VRM met 23 power phases, maar daarvoor krijgt men wel een extra M.2 slot voor terug met een pcie 3.0 verbinding. Daarnaast lijkt het moederbord grotendeels overeen te komen met de taichi, al zal het een paar sata- of usb-poorten hebben moeten inleveren voor het extra m.2 slot.

Voor de X870-chipset heeft Asrock iets minder uitgepakt met de Asrock X870 Riptide WiFi, X870 Steel Legend WiFi, en X870 PRO RS WiFi. Deze maken allemaal gebruik van een 17-fase VRM en hebben een enkel pcie gen 5.0 m.2 slot. Ze krijgen hiernaast allemaal twee m.2 sloten op pcie gen 4 snelheden, behalve de PRO RS waarbij een van deze twee m.2 sloten op pcie gen 3 draait. Ook worden ze allemaal uitgerust met een 2.5 Gbit LAN-chip, maar bij de Riptide is dit een Intel Killer LAN-chip i.p.v. Realtek. Ook zijn ze allemaal uitgerust met WiFi 7.

Bronnen en meer links REACTIES (0)