Nieuws

Monitoren beamers

Samsung Display verkoopt LCD-apparatuur en zet volledig in op OLED

Portret van de auteur


Samsung Display verkoopt LCD-apparatuur en zet volledig in op OLED
2

Advertentie

Samsung Display was jarenlang een grote speler in de LCD-markt. Toch heeft het bedrijf deze tak verlaten vanwege toenemende concurrentie van Chinese fabrikanten en een strategische focus op geavanceerdere displaytechnologieën. Sindsdien heeft Samsung een deel van zijn LCD-productielijnen omgebouwd voor onder meer QD-OLED-panelen – en de resterende apparatuur wordt nu van de hand gedaan.

Afbouwen van LCD-productie

Koreaanse media melden dat Samsung Display meer Gen 8 LCD-apparatuur verkoopt uit zijn L8-fabriek. Ooit stonden hier vier LCD-productielijnen; één daarvan is inmiddels getransformeerd voor de productie van QD-OLED-panelen. Een andere lijn wordt omgebouwd voor IT-OLED-panelen. De overige twee lijnen staan momenteel stil en Samsung heeft besloten om ook de daarin aanwezige apparatuur te verkopen. Hoe deze productiecapaciteit in de toekomst wordt ingevuld, is nog onduidelijk.

Samsung verkocht eerder al zijn volledige LCD-fabriek in het Chinese Suzhou aan CSOT, een lokale displayfabrikant. Het bedrijf investeert nu volop in QD-OLED en andere geavanceerde (OLED-)technologieën. Door ruimte vrij te maken, kan Samsung Display zijn faciliteiten beter benutten voor producten met hogere marges en minder concurrentie.

Zoektocht naar kopers

Of de Gen 8 LCD-apparatuur überhaupt veel vraag oproept, is de vraag. Veel Chinese displaymakers zijn al overgestapt op Gen 10 LCD-lijnen die kostenbesparender zijn en grotere substraten aankunnen. Voor hen is Samsungs “oudere” technologie minder aantrekkelijk. Mogelijk zijn er nog kleinere fabrikanten die de apparatuur willen overnemen als upgrade voor hun huidige productielijnen.

QD-OLED: de nieuwe troef

Ondertussen zet Samsung Display zwaar in op QD-OLED. Deze technologie combineert OLED met quantum dots en biedt een breder kleurenspectrum vergeleken met traditionele OLED-schermen, al halen de huidige QD-OLED-panelen nog niet dezelfde piekhelderheid als high-end LCD-tv’s.
Toekomstige QD-OLED-panelen (2025) kunnen volgens geruchten piekwaarden van 3.600 tot 4.000 nits halen.
Dit zou mogelijk worden gemaakt door quantum dots direct op de encapsulatielaag te printen, waardoor een afzonderlijk CF/QD-substraat overbodig wordt.
Het is nog onduidelijk of deze volgende generatie QD-OLED-panelen al in 2025 in Samsungs eigen tv’s (Samsung DX) verschijnt, of dat consumenten pas in 2026 kunnen profiteren van deze hogere helderheid.


Concurrentie van LG

Ook LG Display zit niet stil. Naar verluidt werkt het bedrijf aan een 4-stack OLED-oplossing die niet alleen hogere helderheid en energiezuinigheid oplevert, maar ook een langere levensduur. Met deze techniek zouden LG’s OLED-tv’s zo’n 3.700 nits aankunnen—en dat zonder een dure Micro Lens Array (MLA). Hierdoor zouden helderere OLED-tv’s in de toekomst hopelijk betaalbaarder worden.

Einde LCD?

Samsung Display gooit de laatste resten van zijn LCD-productieapparatuur in de verkoop en concentreert zich op OLED-innovatie. De strijd in het high-end tv-segment draait nu vooral om wie de hoogste helderheid en beste beeldkwaliteit kan leveren. Samsung belooft in 2025 een QD-OLED te lanceren die op nits-niveau kan concurreren met LCD, terwijl LG vol inzet op een 4-stack OLED om de helderheidslat hoger te leggen. Of deze nieuwe panelen ook echt betaalbaarder worden, moeten we nog afwachten.