Nieuws

Processors

Een Intel Core i7-8700 voor 3 dollar? In Japan staat er een Intel CPU-verkoopautomaat

Portret van de auteur


Een Intel Core i7-8700 voor 3 dollar? In Japan staat er een Intel CPU-verkoopautomaat
0

Advertentie

Wie heeft er als kind niet geprobeerd iets te winnen uit een grijpmachine? In Japan doen ze het net iets anders. Daar staat een capsule-automaat die Intel CPU's uitdeelt. Een X-gebruiker, die bekendstaat onder de naam Sawara-San, kreeg er een Intel Core i7-8700 na het inwerpen van een 500 yen-munt, wat neerkomt op iets minder dan 3 euro. Helaas bleek de prijs-CPU niet helemaal in topvorm.

X (Twitter) Privacymelding

Op deze positie willen we je een Twitter-feed tonen. We vinden het belangrijk om je gegevens te beschermen. X wil voor het afspelen van een feed cookies op je computer plaatsen, waarmee je eventueel gevolgd kan worden. Wanneer je de feed toch wil bekijken, kun je op de feed klikken. De feed wordt daarna geladen en getoond.

Toon tweets vanaf nu direct

In Japan zijn gacha-automaten erg populair. Dit zijn machines die doorzichtige plastic balletjes bevatten met kleine speelgoeditems, zoals Hello Kitty-figuurtjes of speelgoedauto's. Je stopt geld in de machine, draait aan een knop en hopelijk krijg je iets leuks. Deze specifieke gacha-automaat, gevonden in een winkel, 1’s PC met tweedehands pc-onderdelen, camera's, media en software, bevatte Intel CPU's. Het was een leuke manier voor de winkel om van oude CPU's af te komen en om klanten te vermaken.

Sawara-San filmde zijn ervaring, waarbij hij de Intel Core i7-8700 won. Deze CPU uit 2018 heeft 6 cores en 12 threads, met een boost clock tot 4,7 GHz en Windows 11-compatibiliteit. Niet slecht voor een prijs van minder dan 3 euro.

Toch bleek de CPU niet geheel probleemloos. De geïntegreerde GPU werkte niet, en één van de cores was defect, waardoor hij maar 5 cores en 10 threads had. Sawara-San ontdekte dit door zelf een systeem rond de i7-8700 te bouwen. Tijdens het installeren van Windows ondervond hij corruptieproblemen, en eenmaal in het besturingssysteem bleek de CPU inderdaad niet volledig functioneel. Ondanks dit alles draaide hij nog steeds benchmarks met Cinebench R15 en R23.

De scores waren echter lager dan verwacht, met een resultaat van 922cb in Cinebench R15 nT-tests, terwijl Tom's Hardware destijds een score van 1420cb rapporteerde voor dezelfde CPU. Dit kan te maken hebben met verschillende configuraties of beveiligingspatches die de prestaties beïnvloeden. Als je echter een core aftrekt, is 922cb niet zo slecht. Als je dezelfde CPU in een gewone winkel zou kopen, zou het ongeveer 85 euro kosten. Voor 3 dollar is dit dus niet slecht, en het maakt nieuwsgierig naar wat er nog meer in de gacha-automaat zit.

Hieronder nog het filmpje in het Japans

YouTube Privacymelding



Op deze positie willen we je een YouTube-video tonen. We vinden het belangrijk om je gegevens te beschermen. Youtube wil voor het afspelen van video cookies op je computer plaatsen, waarmee je eventueel gevolgd kan worden. Wanneer je de video toch wil bekijken, kun je op de Play-knop klikken. De video wordt daarna geladen en afgespeeld.

Het TechnologyInsider-team

Youtube Video direct afspelen.