Nieuws

Processors

Intel legt schuld stabiliteitsproblemen processors bij moederbordfabrikanten

Portret van de auteur


Intel legt schuld stabiliteitsproblemen processors bij moederbordfabrikanten
1

Advertentie

In het kader van de aanhoudende stabiliteitsproblemen van bepaalde Intel-processors in games heeft de fabrikant een statement verschaft aan Igor’s Lab. Intel geeft aan dat de problemen vooral te wijten zijn aan de fabrikanten van moederborden en systemen. Het bedrijf stelt wel ook een oplossing voor.

Terwijl de exacte oorzaak van het crashen van krachtige cpu’s uit de dertiende en veertiende generatie nog niet duidelijk is, heeft Intel vastgesteld dat dit vaak wordt veroorzaakt bij gebruikers met een moederbord dat kan over- of onderklokken. Bij dergelijke modellen zijn de standaard limieten op het gebied van warmte en stroom minder streng, wat een negatieve impact kan hebben op de processor.

Om deze reden verzoekt Intel aan zijn moederbord- en systeempartners om een standaard bios-profiel te maken dat de door Intel aanbevolen instellingen hanteert. Daarnaast raadt het bedrijf sterk aan om een waarschuwing te implementeren die eindgebruikers op de hoogte moet brengen van de risico’s van het overklokken van de cpu. Tot slot merkt Intel op dat het onderzoek blijft lopen en er meer informatie wordt gedeeld zodra deze beschikbaar is. In de loop van mei wordt een statement voor het grote publiek verwacht, waarbij onder meer de aanbevolen bios-instellingen zullen worden bekendgemaakt.

Bepaalde Core i7- en i9-modellen hebben al sinds het begin van de 13th en 14th Core-series te kampen met stabiliteitsproblemen. Tot dusver leek de impact eerder beperkt. Daar is begin deze maand verandering in gekomen, na ZDNet Korea heeft bericht over vele klachten in het land. Momenteel hebben zowel Asus als Gigabyte alvast gereageerd met bios-updates, terwijl MSI een tutorial heeft gedeeld om het bios correct in te stellen. Door het hanteren van strengere limieten lopen echter ook de prestaties terug, wat vooral merkbaar is in allcore-workloads.

YouTube Privacymelding



Op deze positie willen we je een YouTube-video tonen. We vinden het belangrijk om je gegevens te beschermen. Youtube wil voor het afspelen van video cookies op je computer plaatsen, waarmee je eventueel gevolgd kan worden. Wanneer je de video toch wil bekijken, kun je op de Play-knop klikken. De video wordt daarna geladen en afgespeeld.

Het TechnologyInsider-team

Youtube Video direct afspelen.

Inmiddels heeft ook Hardware Unboxed de problemen onder de loep genomen.