Nieuws

Processors

Gebruiker lukt het Windows XP op een Intel i486 te laten draaien

Portret van de auteur


Gebruiker lukt het Windows XP op een Intel i486 te laten draaien
3

Advertentie

Het is een Duitse gebruiker gelukt om Microsoft Windows XP te laten draaien op een pc met Intel 486, een processor uit 1989. Het ISO-bestand is beschikbaar voor iedereen om te downloaden.

Bij nieuwe Windows-versies worden oudere processors uitgesloten van compatibiliteit, meestal wegens het ontbreken van bepaalde instructiesets. Dat zien we ook bij het huidige Windows 11 dankzij de vereiste van de SSE 4.2-instructiesetextensie. Ook Windows XP had enkele 'oudere' processors op de incompatibiliteitslijst staan, waaronder de 486 (ook bekend als Intel i486 of 80486).

De gebruiker in kwestie legde op het MSFN-forum uit dat hij er daadwerkelijk in slaagde Windows XP draaiende te krijgen met een Intel 486. Voor dit project benaderde de gebruiker de opcodes. Deze werden onderzocht op compatibiliteit - als de 486 niets kon doen met de betreffende commandoset, weigerde Windows op te starten. Met behulp van een debugging-tool die gedetailleerde informatie gaf over de overeenkomstige opcodes, kon Dietmar deze vervangen door code die de processor begreep en zo Windows XP aan de praat krijgen. Tegen de tijd dat Windows XP voor het eerst werd uitgebracht in oktober 2001, was de i486-processor al meer dan tien jaar oud en kon hij niet langer voldoen aan de systeemvereisten van het besturingssysteem. De eisen waren onder meer een Pentium-processor met minimaal 233 MHz en minimaal 64 MB RAM. i486-systemen hadden daarentegen meestal een aanzienlijk lagere kloksnelheid.