Nieuws

Processors

Ryzen 9000X3D: AMD werkt aan “zeer coole onderscheidende factoren” om 3D V-Cache beter te maken

Portret van de auteur


Ryzen 9000X3D: AMD werkt aan “zeer coole onderscheidende factoren” om 3D V-Cache beter te maken
0

Origineel bericht 10-06-2024, 09:37 –

Advertentie

Tijdens de Computex-beurs van afgelopen week heeft PC Gamer de kans gehad om samen te zitten met AMD’s senior technische marketingmanager Donny Woligroski. De AMD-topman heeft gehint naar de volgende generatie X3D-processors, die een of meerdere nieuwe features zou kunnen bieden.

Zo meldt Woligroski dat AMD “actief werkt aan echt coole onderscheidende factoren” om 3D V-Cache “nog beter” te maken. Het is niet duidelijk wat voor verschillen de nieuwe variant van de gestapelde cache met zich moet meebrengen, noch wanneer de eerste chips met deze technologie zullen beschikbaar zijn. Het bedrijf geeft in ieder geval dat de volgende X3D-cpu's meer moeten bieden dan simpelweg extra cache.

AMD heeft een week geleden de Zen 5-gebaseerde Ryzen 9000-serie voor desktops aangekondigd. Net zoals bij de Ryzen 7000-lijn zijn er aanvankelijk enkel vier reguliere X-modellen beschikbaar. Indien de fabrikant hetzelfde releaseschema hanteert voor de X3D-sku’s als bij de vorige generatie - vijf maanden na de gewone modellen - ziet het ernaar uit dat deze rond begin 2025 op de markt komen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze onthuld worden tijdens CES.

Update 10-06-2024, 19:10 –

Club386 heeft in de wandelgangen van de Computex-beurs te horen gekregen dat AMD momenteel van plan is om de 9000X3D-processors uit te brengen in september. Het is niet bekend welke sku’s er momenteel op de planning staan of van wie de informatie komt. Club386 geeft in ieder geval aan dat het om een bron gaat die “betrouwbaar genoeg is”.

Indien Ryzen 9000 daadwerkelijk na enkele maanden al wordt aangevuld met X3D-chips, is het goed mogelijk dat de launch gepaard gaat gaan met de X870(E)-moederborden. Verschillende AMD-partners hebben namelijk aan Hardwareluxx gemeld dat de borden met de nieuwe chipsets niet tegelijkertijd met de Ryzen 9000-serie gaan beschikbaar zijn.

Bronnen en meer links REACTIES (0)