Nieuws

Processors

Eerste benchmarks van patch voor Intel Raptor Lake-processors laat kleine prestatieverliezen zien

Portret van de auteur


Eerste benchmarks van patch voor Intel Raptor Lake-processors laat kleine prestatieverliezen zien
0

Advertentie

De patch voor Intel’s 13e en 14e generatie processors moet in de aankomende week officieel uitkomen, maar er zijn al enkele beta-UEFI’s uit waar nu dus de eerste benchmarks op worden gedraaid. Zoals te verwachten lijken de prestaties iets lager uit te vallen, maar het verschil is zeer minimaal.

Na maanden van onzekerheid en ontkenning vanuit Intel heeft het bedrijf de problemen vorige maand erkend en beloofde toen met een oplossing te komen. Deze oplossing komt in de vorm van een patch die sommige spanningen in de cpu verlaagt. Door een eerdere fout in de microcode zouden deze namelijk te hoog oplopen en dit zorgt voor degradatie van de processor en frequente crashes. De patch moet dit euvel verhelpen, maar als een processor eenmaal gedegradeerd is, is deze niet meer te repareren en zal de patch niet helpen. 

Door de verlaging van spanning zouden de prestaties wel enigszins aangetast kunnen worden. Echter lijken de prestatieverliezen alleszins mee te vallen volgens de eerste benchmarks op de nieuwe beta-UEFI’s. Heise.de en X-gebruiker HXL maakten gebruik van een ASUS moederbord om deze benchmarks uit te voeren. Het prestatieverlies voor single core taken lijkt binnen de standaard foutmarge van dit soort benchmarks te vallen. Voor taken die gebruik maken van meerdere kernen is er wel een prestatieverlies te meten. In Cinebench 2024 daalde de score van 2060 naar 2032, wat een vermindering is van 1,4 procent. In CPU-Z zou het verschil ook ongeveer anderhalve procent bedragen. 

Volgens X-gebruiker Jaykihn zou dit overeenkomen met interne testen van Intel zelf. In deze testen zou een prestatieverlies tussen de nul en één procent gemeten zijn afhankelijk van de test. Dit geldt echter alleen voor tests met de basisklok. Bij tests met een overklokte processor zou het kunnen dat dit prestatieverschil groter (of kleiner) is. De huidige testresultaten laten een overwegend positief beeld zien, maar het is afwachten wat de uiteindelijke exacte prestatieverschillen zullen zijn, daarvoor zullen we moeten wachten op veel meer testresultaten en hoogstwaarschijnlijk analyses van benchmark databases.