Advertentie
Chipfabrikant beschuldigd van bewuste verkoop van defecte chips
Het was al geen geweldig jaar voor Intel, maar het kan blijkbaar altijd nog iets erger.
Deze week werd in de Verenigde Staten in een federale rechtbank een class action lawsuit tegen Intel aangespannen.
De eiser, Mark Vanvalkenburgh, beschuldigt Intel ervan bewust defecte 13e generatie Raptor Lake en 14e generatie Raptor Lake Refresh-processors te hebben verkocht.
Vanvalkenburgh, vertegenwoordigd door advocatenkantoor Dovel & Luner, vraagt om een schadevergoeding of, als alternatief, restitutie. De verwachting is dat andere klanten zich bij de zaak zullen aansluiten. De rechtszaak, ingediend in San Jose, Californië, werd aangespannen nadat Vanvalkenburgh, woonachtig in New York, een Intel Core i7-13700K-processor had gekocht in januari 2023 en vervolgens met ernstige stabiliteitsproblemen te maken kreeg, waaronder blackscreens en onverwachte herstarts.
Vroege signalen en mislukte patches
Al in begin 2023 deden berichten over stabiliteitsproblemen bij Raptor Lake-CPU's de ronde. Intel bevestigde in juli 2024 dat de oorzaak van deze instabiliteit lag in de zogenaamde 'Vmin Shift Instability'. De problemen bleken voort te komen uit verhoogde spanning die schade veroorzaakten aan het klokcircuit in de CPU-kern. Dit leidde tot een reeks van mislukte pogingen om dit op te lossen.
Intel bracht drie microcode-patches uit: de eerste patch in juni (0x125) paste het Enhanced Thermal Velocity Boost (eTVB)-algoritme aan, terwijl de tweede patch in augustus (0x129) onnodige hoge spanningsaanvragen probeerde te verminderen. De derde patch in september (0x12B) combineerde eerdere aanpassingen en voegde bescherming toe om overmatige spanningsbelasting bij inactiviteit of lichte belasting te voorkomen. Deze patches konden echter niet voorkomen dat reeds beschadigde chips fysiek onherstelbaar bleven.
Aanklacht en beschuldigingen
Volgens de aanklacht wist Intel van de stabiliteitsproblemen en mogelijke defecten bij Raptor Lake-CPU’s al voordat de processors op de markt kwamen, dit gebaseerd op interne testen die vóór en na de lancering werden uitgevoerd. Ondanks deze kennis bleef Intel de CPU’s promoten als krachtige, stabiele producten, zonder de potentiële stabiliteitsproblemen te vermelden.
Vanvalkenburgh beweert dat hij bedrogen is en dat Intel zich schuldig heeft gemaakt aan fraude, het schenden van garanties en het overtreden van de consumentenbeschermingswetten van New York.
“Na aankoop ontdekte de eiser dat de processor defect en instabiel was en vaak vastliep,” aldus de aanklacht. “Deze problemen werden niet opgelost, zelfs niet nadat hij de door Intel uitgebrachte patch probeerde te installeren. Als hij van tevoren had geweten hoe het product in werkelijkheid functioneerde, had hij het niet gekocht of had hij er minder voor betaald."
Class action en potentiële financiële klap
Door de mogelijkheid voor andere klanten in de VS om zich aan te sluiten bij de class action lawsuit, kan Intel met aanzienlijke claims te maken krijgen. Alleen al in de VS zijn miljoenen van de Raptop Lake CPU's verkocht. Om tegemoet te komen aan gedupeerde klanten heeft Intel de garantie op Raptor Lake-processors met twee jaar verlengd. Ondanks deze verlengde garantie blijft Intel onder druk staan. Het bedrijf had reeds meerdere zwakke kwartalen en moest kostenbesparingen doorvoeren, wat leidde tot massale ontslagen en uitgestelde investeringen in onder andere nieuwe chipfabrieken in Maagdenburg (DE) en Wrocław (PL).
De rechtszaak en verdere financiële lasten kunnen een zware dobber worden voor de al geplaagde chipgigant.
Desondanks blijven beleggers hoopvol over Intels toekomst, vooral dankzij de goede resultaten van de nieuwe Core Ultra 200 CPU's en de verwachte vooruitgang in het productieproces Intel 18A.