Nieuws

Processors

AMD onthult Threadripper 9000 'Shimada Peak' met Zen 5 voor workstation en HEDT

Portret van de auteur


AMD onthult Threadripper 9000 'Shimada Peak' met Zen 5 voor workstation en HEDT
0

Advertentie

Zoals altijd met een kleine vertraging ten opzichte van de Ryzen- en Epyc-processors, zijn de Ryzen Threadripper-processors bijna de laatste die in de Zen 5-generatie verschijnen. AMD kondigt op Computex de Ryzen Threadripper 9000-serie aan. Net als zijn voorganger is ook het zogenaamde Shimada Peak onderverdeeld in een workstation- en een HEDT-segment, wat AMD duidelijk maakt met de achtervoegsels WX en X.

Afgezien van de update naar de Zen 5-cores is er niet veel veranderd aan het platform zelf. De WX-serie biedt nog steeds maximaal 96 cores, terwijl het HEDT-platform tot 64 kernen gaat. AMD voert wel een grote update door op het gebied van het werkgeheugen. Waar de Threadripper 7000-serie beperkt was tot snelheden van 5.200 MT/s, gaat de Threadripper 9000-lijn tot 6.400 MT/s - met vier kanalen voor HEDT en acht voor de Pro's. Zelfs de Ryzen-processoren met Zen 5 bieden officieel alleen ddr5 met 5.600 MT/s.


Threadripper 9000 Pro Threadripper 9000 HEDT
Socket sTR5 (SP6) sTR5 (SP6)
Chipset WRX90 TRX50
CPU-ondersteuning Pro HEDT en Pro
Maximaal aantal kernen 96 64
Aantal geheugenkanalen 8x DDR5-6400 4x DDR5-6400
PCIe-lanes 148/144
128x PCI-Express 5.0
92/88
48x PCI-Express 5.0
Overklokken Ja Ja
Pro-beheerfuncties Ja Geen

Net als bij de desktop vertrouwt AMD op de bestaande socket voor de Ryzen Threadripper 9000-serie, wat betekent dat de moederborden met WRX90- en TRX50-chipsets gebruikt kunnen blijven worden. De nieuwe chips moeten allemaal kloksnelheden tot 5,4 GHz kunnen bereiken. Bij de vorige generatie was vaak 5,3 GHz en soms 5,1 GHz. Het TDP blijft 350 W voor alle modellen. Bij het onderscheid tussen het workstation- en HEDT-platform zijn de belangrijkste onderscheidende kenmerken het aantal geheugenkanalen en het aantal beschikbare PCIe-lanes. Hieronder zie je enkele prestatieclaims, die je zoals gewoonlijk best met een korreltje zout neemt.