Advertentie
Het gaat om een soort ‘shape-shifting’ robot die zijn eigen ledematen kan amputeren om uit lastige situaties te ontsnappen. Dit robotje is voortgekomen uit het denkwerk van enkele techneuten in een laboratorium in Connecticut, Amerika. De robot is ongeveer zo groot als een handpalm, gemaakt van siliconen, en is een van de vele nieuwe soft-robots die onderzoekers ontwikkelen om op slimme manieren oude problemen op te lossen.
Dankzij speciaal geformuleerde gewrichten kan de robot zijn eigen ledematen amputeren. Deze gewrichten zijn gemaakt van een substantie die bij kamertemperatuur een rubberachtige structuur heeft. Wanneer het materiaal verhit wordt, verandert de substantie naar een waterachtige consistentie, waardoor de ledemaat als het ware geamputeerd kan worden.
Het proces werkt ook andersom, waardoor meerdere robots aan elkaar kunnen fuseren. In een demonstratie toonden de onderzoekers hoe meerdere robots samenwerkten om een grote kloof te overbruggen, iets wat één enkele robot niet had kunnen doen. Deze functies bieden zogenoemde soft-robots de mogelijkheid om revolutionaire toepassingen te ontwikkelen. De hoop is dat deze robots uiteindelijk gemaakt kunnen worden van biologisch afbreekbaar materiaal, zodat achtergelaten ledematen geen schade toebrengen aan het milieu.
Hoewel de technologie nog niet zover is, wordt er volop onderzoek gedaan naar de toepassingen van soft-robots. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen worden ingezet om vitale informatie te verzamelen tijdens militaire operaties, waarna ze zichzelf vernietigen. Ook kunnen ze in veel kleinere formaten worden gemaakt, zodat ze door het menselijk lichaam kunnen reizen om medicijnen af te leveren of andere medische taken uit te voeren.
Hoewel het waarschijnlijk nog even zal duren voordat deze technologie volledig ontwikkeld is, is het een vakgebied waarin veel wordt onderzocht. De shape-shifting robot werd onlangs nog genoemd in een onderzoek gepubliceerd in *Advanced Materials*. Je kunt de robot in actie zien in een rapport van CNN.