Nieuws

Servers

Nutanix: efficiënte EMEA-datacenters kunnen tegen 2030 tot 25 miljard euro besparen

Portret van de auteur


Nutanix: efficiënte EMEA-datacenters kunnen tegen 2030 tot 25 miljard euro besparen
0

Advertentie

Een nieuw rapport van Atlantic Ventures benadrukt dat het moderniseren van datacenters in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) met hyperconverged infrastructure (HCI) kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, CO2-reductie en kostenverlagingen. Bij HCI wordt de rekenkracht, networking en opslag in één enkele eenheid verwerkt. Deze systemen worden traditioneel naast elkaar geplaatst en aan elkaar gelinkt.

Het rapport voorspelt dat HCI-oplossingen tegen 2030 een besparing van 19 miljoen ton CO2 kunnen opleveren, wat gelijk staat aan de uitstoot van 4,1 miljoen auto's, alsook een financiële besparing van 25 miljard euro door verbeterde operationele efficiëntie.

Door de toenemende vraag naar digitale technologieën enerzijds, zoals AI en IoT, en de stijgende energiekosten anderzijds, worden datacenters geconfronteerd met dringende uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Energie-efficiëntie wordt hierdoor een topprioriteit. Nutanix benadrukt dat datacenters in de EMEA-regio jaarlijks meer dan 98 TWh aan energie verbruiken, wat vergelijkbaar is met het totale energieverbruik van België.

Het rapport toont ook aan dat overstappen van traditionele 3-tier architecturen naar HCI-platforms het energieverbruik met 27% kan verminderen. Dit leidt niet alleen tot lagere operationele kosten, maar ook tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot. In Nederland alleen kan deze overgang een besparing van 4,7 TWh aan elektriciteit opleveren.

Daarnaast wijst het rapport op de financiële voordelen van deze transformatie, met een potentiële besparing van 1,7 miljard euro voor Nederlandse bedrijven tussen 2024 en 2030. Migratie van HCI-platforms naar de cloud kan deze voordelen verder vergroten, met energiebesparingen tot wel 54% door de efficiëntie van public cloud providers en de flexibiliteit van on-demand computing-capaciteit.

Nederland blijft een belangrijke speler in het datacenterlandschap, waarbij de energievraag voor datacenters naar verwachting zal toenemen tot 8,7 TWh in 2030, terwijl het aandeel van traditionele datacenters zal dalen tot 23% door de overstap naar cloudtechnologie.