Nieuws

Besturingssystemen

Microsoft blokkeert meer CPU's in de nieuwste Windows 11 24H2 build

Portret van de auteur


Microsoft blokkeert meer CPU's in de nieuwste Windows 11 24H2 build
4

Advertentie

Een workaround voor het omzeilen van bepaalde vereisten in Windows 11 24H2 is mogelijk niet meer bruikbaar. Microsoft heeft de vereisten voor CPU's aangescherpt in build 26080+ van Windows 11 23H2. Als je CPU geen SSE4.2 ondersteunt, zal je systeem niet meer opstarten en in een bootloop terechtkomen.

X (Twitter) Privacymelding

Op deze positie willen we je een Twitter-feed tonen. We vinden het belangrijk om je gegevens te beschermen. X wil voor het afspelen van een feed cookies op je computer plaatsen, waarmee je eventueel gevolgd kan worden. Wanneer je de feed toch wil bekijken, kun je op de feed klikken. De feed wordt daarna geladen en getoond.

Toon tweets vanaf nu direct

Het besturingssysteem controleert tijdens het opstarten op het SSE4.2-commando POPCNT. Wanneer dit commando niet wordt gevonden, stopt het opstartproces en reboot het systeem continu. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien een probleem lijkt, zijn de meeste CPU's die sinds 2008 door Intel en sinds 2011 door AMD zijn uitgebracht, al compatibel met deze instructieset. Dit betekent dat maar weinig gebruikers er daadwerkelijk last van zullen hebben.

Voor gebruikers die nog steeds Windows 11 op oudere hardware draaien, is het verstandig om te controleren of de CPU's SSE4.2 ondersteunen. Microsoft voert deze controle uit om te voorkomen dat gebruikers tegen onverwachte crashes of zelfs gegevensverlies aanlopen.

Hoewel Microsoft niet heeft bevestigd waarom de vereisten strenger worden, is de kans groot dat de SSE4.2-instructieset noodzakelijk is voor het optimaliseren van het besturingssysteem. Aangezien dit type hardware inmiddels al vrij oud is, zal het impact op de meerderheid van de gebruikers waarschijnlijk minimaal zijn.

Bronnen en meer links REACTIES (4)