Advertentie
Tegenwoordig wordt je maandelijks, al dan niet vaker met (beveiligings)updates en patches bestookt om je systeem soepel en veilig te houden. Wat gebeurt er echter als je Microsoft Windows XP met het internet verbindt? Een besturingssysteem dat al een decennium niet meer officieel ondersteund wordt.
Er zijn talloze fans die retrogames spelen en dat is hartstikke leuk, aangezien vaak blijkt dat goede game-ideeën tijdloos zijn en zelfs jaren en decennia later nog leuk zijn. Oude besturingssystemen hebben ook wel wat fans. Maar in dit geval krijgt nostalgie voorrang op veiligheid, zoals YouTuber Eric Parker laat zien in een video.
YouTube Privacymelding
Op deze positie willen we je een YouTube-video tonen. We vinden het belangrijk om je gegevens te beschermen. Youtube wil voor het afspelen van video cookies op je computer plaatsen, waarmee je eventueel gevolgd kan worden. Wanneer je de video toch wil bekijken, kun je op de Play-knop klikken. De video wordt daarna geladen en afgespeeld.
Het TechnologyInsider-team
Youtube Video direct afspelen.
Parker heeft gekeken naar wat er gebeurt als je een systeem gebruikt wordt dat zo'n tien jaar geleden end-of-life-status bereikt (eol), en dat is Windows XP. Hij bracht het besturingssysteem, dat in het najaar van 2001 uitkwam, online met behulp van een Virtual Machine (VM) en een speciaal daarvoor ontworpen opstelling, omdat hij uiteraard niet het risico wilde lopen zijn netwerk op deze manier open te stellen voor bedreigingen. De poging vond plaats onder strengere voorwaarden omdat Parker zowel het antivirusprogramma als de firewall uitschakelde, maar zei dat dat laatste sowieso niet bijzonder goed of nuttig was voor Windows XP.
Malware komt naar u toe in slechts enkele minuten
En het duurde maar een paar minuten voordat hij de eerste verdachte activiteit kon detecteren en na twee uur was het systeem al volledig besmet met malware. Eén stukje malware vermomde zich als een legitieme applicatie van Microsoft, terwijl een ander deed alsof het van Google kwam.
Na een tijdje installeerde Parker een antivirusprogramma van Malwarebytes en scande de virtuele pc. Er werden acht gevaarlijke bestanden ontdekt, waaronder Trojaanse paarden, adware en backdoor-applicaties. Deze infecties vonden overigens plaats zonder dat de YouTuber zichzelf online aan enig specifiek risico blootstelde.
Conclusie
Windows XP, maar ook bijvoorbeeld Windows 95, worden herinnerd met nostalgie. Het zou echter daarbij moeten blijven, want het is inmiddels bewezen dat dergelijk oudere besturingssystemen niet thuishoren op een productief draaiend systeem, in elk geval niet met een actief gebruikte internetverbinding.