Nieuws

Besturingssystemen

Apple brengt berg AI-functies naar iPhone met iOS 18, aanpasbaar thuisscherm

Portret van de auteur


Apple brengt berg AI-functies naar iPhone met iOS 18, aanpasbaar thuisscherm
0

Advertentie

Apple heeft met iOS 18 het nieuwste besturingssysteem voor de iPhone onthuld. Met deze versie legt de fabrikant de nadruk op verscheidene AI-functies, die onder het Apple Intelligence-merk vallen. Gebruikers kunnen ook aan de slag met meer aanpassingsmogelijkheden, waarvan verschillende doen denken aan opties die al enige tijd beschikbaar zijn op Android. Verder wordt onder meer de Berichten-app aangevuld met allerlei functionaliteit.

Apple Intelligence is volgens het Amerikaanse bedrijf verregaand geïntegreerd in iOS 18 en tegelijkertijd zo ontworpen dat de privacy van gebruikers wordt beschermd. Zo zit het os bomvol AI-snufjes, zoals het herschrijven, controleren en samenvatten van tekst of het genereren van afbeeldingen in de Berichten-app. De Foto’s-app krijgt een nieuwe Clean Up-tool om storende elementen te verwijderen uit foto’s en de functie Terugblikken om een verhaal te maken met foto’s en video’s op basis van een beschrijving.

iOS 18 brengt ook aanzienlijke verbeteringen naar Siri dankzij ChatGPT. De assistent moet in staat zijn om handelingen uit te voeren zoals het openen of bewerken van foto’s, of tekst van een afbeelding halen om in een andere toepassing in te vullen. Op het gebied van bediening kan er op elk moment worden gewisseld tussen typen en spreken, zodat er altijd op de best passende manier kan worden gecommuniceerd.

Op het gebied van personalisatie kunnen gebruikers eindelijk meer veranderen op het begin- en toegangsscherm, alsook het bedieningspaneel. Apps en widgets kunnen namelijk niet alleen op elke vrije plek op het beginscherm worden gezet, het is nu ook mogelijk om de kleur te veranderen of ze groter te laten weergeven. Ook het toegangsscherm en bedieningspaneel bieden de mogelijkheid om de positie van items te wijzigen of knoppen te vervangen.

Ook de Berichten-app is aangevuld met een berg nieuwe features. Een opvallende functie is de mogelijkheid om berichten te versturen via een satellietverbinding wanneer er geen mobiel bereik of wifi is. Het is echter niet duidelijk in welke mate gebruikers hiervoor zullen moeten betalen. Daarnaast gaat Apple ondersteuning voor RCS toevoegen, wat goed van pas moet komen om berichten uit te wisselen tussen iOS- en Android-gebaseerde smartphones.

iMessage wordt ook voorzien van allerlei toeters en bellen om berichtjes meer pep te geven. Dit omvat bewegende effecten voor letters, woorden, zinnen en emoji en effecten voor tekst zoals vet maken, onderstrepen, schuin zetten of doorhalen. Het wordt ook mogelijk om het verzenden van een bericht in te plannen. Apple Intelligence is dan weer in staat om unieke emoji’s te genereren, die de naam Genmoji krijgen.

Tot slot brengt het aankomende besturingssysteem eveneens verbeteringen naar verschillende andere apps met zich mee, waaronder Foto’s, Mail, Safari en Apple Maps. Apple heeft ook aandacht besteed aan de privacy, met tools zoals de nieuwe Passwords-app en de optie om apps te vergrendelen of te verbergen. Wie meer wil teruglezen over de nieuwe eigenschappen van iOS 18 kan terecht op de website van Apple.

YouTube PrivacymeldingOp deze positie willen we je een YouTube-video tonen. We vinden het belangrijk om je gegevens te beschermen. Youtube wil voor het afspelen van video cookies op je computer plaatsen, waarmee je eventueel gevolgd kan worden. Wanneer je de video toch wil bekijken, kun je op de Play-knop klikken. De video wordt daarna geladen en afgespeeld.

Het TechnologyInsider-team

Youtube Video direct afspelen.

Bronnen en meer links REACTIES (0)