Nieuws

Besturingssystemen

EU OS: Ja, dat heb je goed gelezen!

Portret van de auteur


EU OS: Ja, dat heb je goed gelezen!
1

Advertentie

Er is een nieuw initiatief gelanceerd genaamd “EU OS”, met als doel het bouwen van een op Linux gebaseerd besturingssysteem, specifiek voor gebruik in de publieke sector van de Europese Unie. Dit community-driven project hoopt specifieke vragen en uitdagingen van de EU op te lossen, zoals minder afhankelijkheid van externe partijen en een veilig, op zichzelf staand digitaal ecosysteem.

EU OS is niet een volledig nieuw besturingssysteem, zoals veel andere distributies. Het is gebaseerd op Fedora, met het KDE Plasma-bureaubladsysteem. Het bouwt voort op eerdere initiatieven, zoals Frankrijks GendBuntu en Münchens LiMux, die Linux-varianten specifiek ontwikkelden voor de publieke sector. Het doel is echter hetzelfde: het bouwen van een Linux-distributie die gestandaardiseerd is, maar tegelijkertijd ondersteuning biedt voor verschillende talen, regionale verschillen en sector-specifieke eisen binnen de EU.

Het achterliggende doel van EU OS is gebaseerd op het concept “publiek geld, publieke code”, zodat belastinggeld efficiënt en transparant wordt besteed. Door gebruik te maken van open-source software zullen licentiekosten veel lager uitvallen en krijgen overheidsinstanties veel meer controle en flexibiliteit over hun IT-infrastructuur, zonder afhankelijk te zijn van een specifieke leverancier.

Wat echter opvalt, is de keuze voor Fedora als basisbesturingssysteem voor EU OS. Op zich is daar niets mis mee, maar Fedora wordt wel ondersteund door het Amerikaanse Red Hat. Sommigen menen dat een Europese, door de EU ondersteunde distributie, zoals openSUSE of KDE’s nieuwe distributie, beter in lijn zou liggen met de doelstellingen van de EU.

Mocht EU OS daadwerkelijk worden doorgezet, dan vormt het een significante stap in het opbouwen van Europa’s digitale autonomie op basis van een robuuste, gestandaardiseerde Linux-distributie voor de publieke sector. Doordat overheden niet langer afhankelijk zijn van closed-source software, kan een veel goedkoper, efficiënter en flexibeler digitaal ecosysteem worden gecreëerd. Hoewel het concept en de visie goed klinken, blijft de vraag of de EU zich volledig kan losmaken van de invloed van Amerikaanse softwareleveranciers.