Advertentie
Meer dan 66% van de Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in webbrowsers. Dit concludeert KnowBe4 na het bevragen van 340 personen over de online gewoonten rondom wachtwoorden en authenticatie. Dit kan volgens het bedrijf leiden tot gemakkelijke toegang voor kwaadwillenden, aangezien browsers wachtwoorden vaak onveilig opslaan.
Slechts 30% van de respondenten beweert nooit wachtwoorden in de browser op te slaan, terwijl bijna 18% dit altijd doet en de overgrote meerderheid (43%) dat soms doet. Alle deelnemers werd na de enquête gevraagd om zelf te controleren of er wel of geen wachtwoorden in hun browser waren opgeslagen. Bijna 60% gaf aan dat er daadwerkelijk wachtwoorden stonden opgeslagen, maar ook dat ze daarvan op de hoogte waren. Meer dan 13% van de respondenten werd echter verrast en vond opgeslagen wachtwoorden terug in de browser, terwijl ze dachten dat dat niet zo zou zijn.
Op de vraag ‘Maak je altijd gebruik van multi-factor authenticatie (MFA) door bijvoorbeeld een authenticator-app op je smartphone te gebruiken?’ gaf bijna 23% aan dat niet te doen. Opvallend is dat bijna 19% van de ondervraagden aangeeft dat ze geen idee hebben wat MFA eigenlijk is en waar het voor nodig is. Daarnaast maakt bijna 60% van de bevraagden geen gebruik van wachtwoordmanagers, ondanks aanmoedigingen van experts. Ook hier valt op dat 13% geen idee heeft wat zo’n manager is en dat slechts 17% van mening is dat ze zo’n app eigenlijk wel zouden moeten gebruiken.
Er is ook positief nieuws: bijna 53% van de Nederlandse werknemers geeft aan dat ze waar mogelijk wachtwoorden van meer dan 12 tekens gebruiken. Dit aantal wordt door veel beveiligingsexperts aangeraden omdat een wachtwoord met meerdere karakters moeilijker te kragen is. Een kleine domper is dan weer dat bijna 18% aangeeft dat ze deze langere wachtwoorden op verschillende websites hergebruiken, waardoor het beveiligingsrisico toeneemt.