Advertentie
De Frame Latency Meter of FLM-app is per direct beschikbaar via GPUOpen. In principe moet FLM in staat zijn om de vertraging in het systeem van muis tot beeldscherm door te meten. Dit is vergelijkbaar met Nvidia’s LDAT, maar die technologie vereist het gebruik van speciale hardware, dat is niet het geval bij AMD’s oplossing.
De software is beschikbaar voor Windows 10 en 11 en ondersteunt videokaarten van alle fabrikanten, zolang deze DirectX 11 of nieuwer ondersteunen in combinatie met de DXGI-codec voor het opnemen van beeld. AMD’s eigen videokaarten maken echter gebruik van hun eigen AMF-codec. De app is daarnaast vrij in te stellen. Zo kunnen gebruikers kiezen of ze de vertraging van een muisbeweging of klik willen meten en in welk gedeelte van het scherm. FLM moet ook in staat zijn Frame Generation in de berekening mee te nemen. Het is niet duidelijk of dat geldt voor alle games met FSR 3 of DLSS 3, maar in ieder geval met een bepaalde set aan games.
FLM werkt door constant een bepaald gedeelte van het beeld in de gaten te houden en te checken voor enige veranderingen. Daarbij maakt de app een ‘mouse movement event’ aan binnen Windows. Dit is een standaard Windows functie en hiermee kan het bewegen van de muis worden gesimuleerd. Daarna meet het simpelweg de tijd tot er een verandering zichtbaar is in het gekozen beeldvlak. Voorheen werd het tijdsverschil tussen het inklikken van een knop naar het resultaat op het scherm gemeten met hogesnelheidscamera’s. Hier wordt doorgaans een gewone muis voor gebruikt in combinatie met games die een zeer duidelijke respons geven, zoals shooters met een muzzle flash. Door de frames te tellen tussen het inklikken van de linkermuisknop tot het verschijnen van de muzzle flash leverde dan een behoorlijk accuraat tijdsverschil op.
Nvidia LDAT bracht daar als eerste iets van verandering in, al is die technologie ook alweer enigszins verouderd. Inmiddels wordt bijvoorbeeld FrameView gebruikt voor games die Nvidia Reflex ondersteunen, echter zijn dit maar zes games met een Nvidia gpu, en slechts drie games met AMD of Intel gpu’s. FLM brengt hier verandering in door veel meer games te ondersteunen en dus ook geen specifieke hardware te vereisen. Daarnaast werkt de software met videokaarten van alle drie de fabrikanten.