Review

Headphones

Sony WF-C710N Review. Dit hebben Sony's instapoortjes met ruisonderdrukking te bieden

Portret van de auteur


Advertentie

De WF-C710N waar we in deze review op ingaan, zijn de nieuwste oortjes van Sony.  Ze zijn relatief betaalbaar en kunnen een uitstekende keuze zijn. In dit artikel lees je alles over deze oortjes, die voor zo’n 120 euro te koop zijn.

De Sony WF-C710N worden geleverd in vier verschillende kleuren. Je kunt kiezen uit standaard wit en zwart, maar ook uit roze en een bijzondere transparante blauwe kleur, genaamd ‘blue glass’. Die laatste variant laat ons techhart wat sneller kloppen, want je ziet precies welke chips en verbindingen in de oortjes zitten. Dat oogt bijzonder, maar we kunnen ons voorstellen dat blauw niet direct jouw kleur is. Gewoon doorzichtig zonder kleurtje had wellicht meer mensen aangesproken. Qua kleur heb je in ieder geval dus wat te kiezen. Dat is leuk, want lang niet alle fabrikanten bieden die mogelijkheid.

De set is de opvolger van de populaire WF-C700N, die voor ongeveer hetzelfde bedrag wordt verkocht. Dat de oortjes redelijk betaalbaar zijn, zie je aan een aantal punten terug. Zo kun je ze alleen via een C-kabeltje opladen; draadloos laden behoort niet tot de mogelijkheden. Daarnaast beschikken de oortjes alleen over de SBC- en AAC-codecs. Een codec is het transportprotocol voor audio tussen je telefoon of computer en de oortjes. SBC en AAC zijn de standaardcodecs; ze bieden minder mogelijkheden dan bijvoorbeeld het LDAC-protocol waar Sony bij betrokken is, of APTX van Qualcomm. Als je hoogwaardige audiobestanden beluistert, kun je het verschil horen in de finesses. Er is ook geen adaptieve codec ingebouwd. In drukke omgevingen met veel 2,4GHz-gebruikers (netwerken en andere Bluetooth-luisteraars) kan daardoor de verbinding wegvallen.

Dit kunnen overwegingen zijn om de stap naar een duurdere setje oortje zoals de WF-1000XM5 van Sony te maken. Die oortjes kosten op dit moment wel meer dan het dubbele van de WF-C710N. Dat is een flinke stap. Er zijn echter ook andere redenen denkbaar om toch niet zoveel geld uit te geven en alsnog voor deze goedkopere set te gaan. Om te beginnen zijn deze oortjes niet al te zwaar; ze wegen 5,1 gram per stuk. Dat is ruim tien procent minder dan het gewicht van het vorige model. De oortjes bieden ook een behoorlijk lange werktijd op een acculading. Met ruisonderdrukking ingeschakeld halen ze 8,5 uur. Dat is een volle werkdag met rust en geen last van kwebbelende collega’s en ander lawaai. Als je deze techniek uitschakelt, halen ze een accuwerktijd van 12 uur. Wat ons betreft is dat een behoorlijk pluspunt.