Advertentie
Wanneer je de 49B2U6903CH van Philips voor je ziet, is het een majestueus apparaat. Hij is 49 inch breed en relatief smal. Met een vanafprijs van zo’n 1.100 euro is het geen goedkoop scherm. Als je ervoor zit, lijkt het alsof het je wil omarmen. Het scherm vouwt zich om je heen, net als het dashboard van sommige auto’s. Door het enorme formaat beslaat het scherm je volledige blikveld; het lijkt bijna alsof je een VR-bril op je neus hebt staan. Het scherm wordt geleverd met een stevige voet waarmee je het een beetje kunt draaien. Daarnaast kun je het scherm neigen en in hoogte verstellen. Hierdoor is het eenvoudig om er een goed plekje voor te vinden.
Het enorme paneel met een breedte van nog net geen 125 cm telt 5120x1440 pixels. Dat is hetzelfde aantal als van twee 2560x1440-schermen naast elkaar. Die resolutie is erg populair bij 27-inch-schermen. Het grote verschil is dat je bij de 49B2U6900 deze hoeveelheid pixels naast elkaar in één scherm hebt, zonder balk in het midden. Dat kan prettig zijn, maar zoals altijd heeft elk voordeel zijn nadeel. Veel besturingssystemen, waaronder Windows, gaan anders om met losse schermen, ook als ze samen één bureaublad weergeven. Je kunt daarbij makkelijk vensters binnen het kader van een monitor plaatsen. Bij dit scherm van Philips heb je één groot werkveld. Nu zijn er wel utilities om dit op te lossen en ook sommige videodrivers bieden er een oplossing voor, maar in de praktijk is het toch een verschil. Op het Philips-scherm zie je soms een gigantisch breed venster van bijvoorbeeld je browser, mailprogramma, tekstverwerker of andere software waar je in werkt. Om een voorbeeldje te geven: Excel komt op dit scherm, met schaling op honderd procent ingesteld, tot cel CA. Voor cijferaars betekent dit dat ze een perfect overzicht hebben.
Het scherm biedt behoorlijk wat functionaliteit. Een handigheidje dat je ook bij veel gameschermen van zustermerk AOC ziet, is een haak aan de linkerkant, om je hoofdtelefoon aan op te hangen. Ook heeft dit scherm een ingebouwde kvm-switch waarmee je de randapparatuur kunt laten meeschakelen tussen twee aangesloten schermen. Ook kun je picture-in-picture (pip) of picture by picture (pbp) toepassen om twee bronnen gelijktijdig weer te geven. Het scherm biedt verder behoorlijk wat aansluitingen. Voor beeldbronnen is twee keer USB-C, twee keer HDMI 2.0 en een DisplayPort-aansluiting ingebouwd. Je kunt dus in totaal vijf apparaten aansluiten. Voor randappparatuur zijn vier keer USB-A en een keer USB-C beschikbaar. Ook vind je achterop een RJ45-connector waarmee het scherm je laptop aan een vast netwerk kan koppelen.
In de rand van het scherm vind je een 5k-webcam met infraroodsensors die Windows Hello ondersteunt. Daarmee kun je door gezichtsherkenning - dus zonder wachtwoord in te hoeven voeren - inloggen in het besturingssysteem van Microsoft. De camera kun je in het scherm drukken als je wat privacy wenst, en ook kun je de hoek ervan 30 graden aanpassen, waardoor je goed in beeld blijft. Via USB-C kan de monitor tot 100 watt leveren om een aangesloten laptop of ander apparaat te voeden via PD 3.0.
Het scherm heeft ook knopjes om een gesprek aan te nemen op je computer en de microfoon in te schakelen. Voor wie in een drukke omgeving werkt, kan het bezetlampje - oftewel ‘busy light’ - handig zijn. Dit rode lampje vind je rond de webcam. In een heldere ruimte is het niet al te goed zichtbaar; in een wat donkere omgeving valt het meer op.