Review

Monitoren

Philips Evnia 32M2N8900 Review. Een exact 240 Hz 4K-scherm

Portret van de auteur


Advertentie

Oled is voor velen de heilige graal op het gebied van paneltechnologie voor televisies, monitoren, smartphones, tablets en andere producten. Lange tijd was LG Display de dominante leverancier van deze panelen, maar tegenwoordig spelen de andere bekende Koreanen – die van Samsung Display - ook mee. In de Philips Evnia 32M2N8900 is een QD-oledpaneel van Samsung ingebouwd. Het is een 4k-scherm, overladen met functionaliteit.

Als je aan Philips denkt, denk je wellicht aan Eindhoven. Hoewel de monitordivisie al een tijd geen onderdeel meer uitmaakt van Koninklijke Philips, worden de pennenstreken voor het ontwerp nog steeds in Amsterdam gezet. Het pand waar dat gebeurt, bevindt zich op een steenworp afstand van het hoofdkwartier van het bedrijf dat zijn merknaam heeft uitgeleend.

De Evnia-reeks omvat een serie producten die je in het midden tussen thuiswerk- en  gamingmonitoren moet positioneren. Ze zijn dus niet zo extreem vormgegeven als sommige modellen van zustermerk AOC. Als je naar de specs van dit model kijkt, verschijnt er een glimlach op je gezicht. Op doos staat vermeld dat het scherm hdr biedt, en een verversingssnelheid van 240 Hz kan halen. Daar kun je best mee gamen.

Die hdr valt naar onze mening nogal mee - of tegen, zo je wilt. Het gaat hier om de DisplayHDR 400-standaard, waarbij een helderheid van 400 nits moet kunnen worden gehaald. Dat is naar onze mening lang niet genoeg om goed van het hdr-effect te kunnen genieten. Tijdens onze test kregen we de helderheid van het scherm bovendien niet boven de 250 nits.

Het scherm van dit model glanst, daar moet je even aan wennen. De meeste monitoren hebben een mat paneel, en zeker als je van een traditioneel scherm naar dit model overstapt, kan je het als een groot verschil ervaren. Als je een lamp hebt die recht in het scherm schijnt, is dat simpelweg irritant.
Het paneel is kleurrijk, maar langs de randen is best veel ruimte gelaten. Langs het beeld van je programma’s of games is een lijst van iets minder dan een centimeter te zien. Dat is niet heel mooi.

Het scherm is voorzien van twee HDMI-aansluitingen en DisplayPort. Je kunt ook USB-C gebruiken om het scherm aan te sturen. Het is jammer dat deze aansluiting niet is voorzien van een voeding om een laptop op te laden. Dat laatste hadden we wel verwacht van een scherm in deze klasse.


Je bedient het scherm met een soort vierkante joystick. Dat is toch wat lastiger dan bediening middels knopjes. De menu’s zijn wel heel duidelijk vormgegeven.

Het scherm heeft ook Ambiglow, een technologie die lijkt op Ambilight, bekend van televisies van het Philips-merk. Via leds aan de achterkant wordt licht rond het scherm geprojecteerd, waardoor het beeld groter lijkt. 

Bronnen en meer links REACTIES (0)