Review

Netwerk

FRITZ!Box 6860 5G Review: Haal 5G naar binnen en maak een WiFi-netwerk

Portret van de auteur


Advertentie

De FRITZ!Box 6860 5G die we in deze review in de spotlights zetten, is een van de nieuwste producten van het Duitse netwerkmerk. AVM, de fabrikant achter dit merk, heeft hem ontwikkeld voor mensen die een vaste of tijdelijke internetverbinding via 5G wensen. De 6860 5G is min of meer de opvolger van de eerder door ons geteste 6850 5G, maar bij het nieuwe model is wel een heel andere route gekozen. 

FRITZ!Box is een bekende naam in de modemwereld. De Duitsers doen veel dingen net even anders dan de Amerikaanse en Aziatische merken. Om te beginnen de kleurstelling: rood en wit: dat doet het goed bij de fans van een aantal grote voetbalclubs in ons land. Het kastje heeft een net wat andere vormgeving dan veel van de (modem) routers van het merk.

De FRITZ!Box 6860 5G lijkt een klein beetje op een product van D-Link dat we eerder hebben bekeken. De Duitse netwerkproductenfabrikant heeft er daarbij voor gekozen om van het feitelijke modemrouter een apparaat met netwerkvoeding te maken (Power over Ethernet, oftewel PoE). Dat klinkt heel ingewikkeld, maar het is vooral superslim.

Om de 6860 5G goed te laten werken, heb je een goede 5G-internetverbinding nodig. Een draadloos signaal zoals 5G en natuurlijk ook wifi is ongrijpbaar, maar heeft wel last van fysieke barrières. Een muur, een raam met geïsoleerd glas, en nog veel meer zaken kunnen voor verminderde ontvangst zorgen. Buiten heb je over het algemeen een betere ontvangst van mobiele netwerken dan binnen.

De meest gunstige plek voor ontvangst is dus buiten, en daar heeft FRITZ!-fabrikant AVM aan gedacht. De 5G-modemrouter kan namelijk buiten worden opgehangen. In de doos wordt een houder meegeleverd waarmee je hem aan de muur kunt schroeven, en FRITZ!Box heeft ook een setje dubbelzijdige stickers toegevoegd waarmee je hem aan een raam kunt plakken. Dat raam moet wel open kunnen, zodat je de dunne, meegeleverde platte netwerkkabel tussen de kieren kunt doorvoeren. Dat zal in veel gevallen werken, maar er zijn uiteraard ramen waarbij dit niet gaat. In dat geval moet je een zo gunstig mogelijke positie binnenshuis vinden, bijvoorbeeld op de vensterbank. Dat gaat natuurlijk wel ten koste van een positie waar veel mensen plantjes neerzetten. 

Bronnen en meer links REACTIES (0)