Advertentie
Over back-ups kunnen we kort zijn: ze zijn heel belangrijk, maar nog belangrijker is het om je back-ups goed in het oog te houden en zoveel mogelijk te automatiseren. Je hebt tal van manieren om dat te organiseren, en een handige tool ervoor is een nas. Uiteraard kun je het daarbij op verschillende manieren insteken.
Onlangs hebben we de QNAP TS-h765eU bekeken, een rack-nas op basis van een bijzondere Intel-processor, met ruimte voor vier harde schijven en drie ssd’s. In dit artikel gaan we een stap verder en staan we stil bij de mogelijkheden die deze nas biedt voor het maken van back-ups.
Er zijn veel tools beschikbaar voor het maken van back-ups. Dit kan ervoor zorgen dat je het overzicht kwijtraakt. Het is echter belangrijk dat je zicht houdt over alles waar je data hebt staan: van computers tot fileservers, webservers en clouddiensten.
Het is een flinke klus om er een beeld van te krijgen. In dat kader is het een goed idee om het niet altijd vooruit te schuiven. De basis van een goede back-upstructuur is net zo makkelijk als beginnen met tellen: 3-2-1. Daarmee bedoelen we dat er minimaal drie back-ups van je data zijn, waarbij je twee verschillende media gebruikt, waarvan er een op een andere locatie wordt opgeslagen. Een voorbeeld is de data op je pc. Die zou je op je pc kunnen bewaren, en op een nas. Vervolgens zou je nog een nas op een andere locatie kunnen neerzetten en daar een tweede kopie van deze data kunnen maken. Als ander medium zou je een cloudopslagplaats kunnen kiezen.
Er zijn heel veel verschillende aanbieders die cloudopslagdiensten aanbieden. Bekende voorbeelden zijn Google, Amazon, het Duitse Strato, het Franse OVH, en de vele leveranciers, waaronder Nederlandse, die OpenStack aanbieden. Je kunt daarvoor dus in binnen- en buitenland terecht.
Voor dit artikel zijn we uitgebreid met deze nas aan de slag gegaan. Hij is standaard voorzien van 8 GB geheugen. Na het plaatsen van drie ssd’s en vier harde schijven, en het aanmaken van vier opslagpools, gaf de nas aan dat het werkgeheugen moest worden uitgebreid. Het monteren van een nieuwe geheugenmodule is niet heel moeilijk, en een 16 GB grote DDR5 SO-DIMM kost ongeveer 50 euro.