TEST

Notebooks

HP Envy X360 15. Een luxe laptop met oled en een lange accuwerktijd

Portret van de auteur


Advertentie

De HP Envy X360 15-fe0040nd kost 1.299 euro, heeft een oledscherm en een lange accuduur. De ideale laptop dus? Dat lees je in deze review.

Je hebt luxepaarden, renpaarden, werkpaarden en soms ook normale paarden. HP biedt uiteenlopende types: Elitebooks voor de werkers binnen grote bedrijven, OMEN voor gamers, en bijvoorbeeld de Pavilion-serie voor thuis. Voor wie op zoek is in de luxe categorie biedt het merk Envy en Spectre aan. In deze review kijken we naar een Envy 15 X360. Dat is inderdaad een luxe omklaplaptop. Het is nog niet zo lang geleden dat je je een breuk droeg aan een 15-inchlaptop. Een gewicht van 2,5 tot 3 kilo was lang niet gek. Laptops met dit schermformaat en een aanmerkelijk lager gewicht zijn al langer op de markt, maar die zijn doorgaans voorzien van een plastic fantastic behuizing. Je kunt je dan ook afvragen hoe lang zo’n laptop het volhoudt in een (school) tas.

Deze Envy is anders. Hij weegt 1,73 kilo en heeft een metalen behuizing. Hij is niet alleen van een luxe materiaal gemaakt, hij is ook dun. Dichtgeklapt is hij net iets meer dan twee centimeter dik. Dat lage gewicht, het materiaal en de dikte maken hem prettig te hanteren. Als je hem openklapt, komt een glanzend oledscherm je tegemoet. Je kunt direct aan de slag, want de webcam biedt Windows Hello; je kunt dus direct inloggen door naar je laptop te kijken. Dat is heel praktisch, en een typische functie waar je snel aan went. Die camera biedt ook een hogere resolutie dan gebruikelijk. Met zijn 5 megapixels kom je in je online meetings prima in beeld.

‘Meetings’ inderdaad, want als je wil gamen ben je bij deze Envy niet aan het juiste adres. Ons testexemplaar werd aangestuurd door een Intel Core i7-1355U-chip, dat is  een model uit de Raptor Lake-familie. Deze processor werd aangevuld door 16GB werkgeheugen en een 1TB-ssd. Daar komen we verderop in dit artikel nog even op terug. Het scherm is 15,6 inch groot en maakt gebruik van oled. Het is een aanraakscherm, dus je hoeft je vingers niet thuis te laten, maar een schoonmaakdoekje is wat dat betreft soms wel handig. Het is een Full HD-scherm; wat ons betreft hadden wat meer pixels op dit formaat scherm niet misstaan. Ook de verversingssnelheid van 60 Hz is aan de magere kant, gezien het toch wat hoge prijsniveau van deze laptop.

Bronnen en meer links REACTIES (0)