TEST

Notebooks

HP Omen 17 met RTX 4090 Review. Topgaming volgens HP

Portret van de auteur


Advertentie

Omen is een van de gamingmerken van HP. Het verkoopt onder dit merk laptops, desktops en accessoires, maar ook Victus en HyperX horen bij dit merk. We kijken in dit artikel naar de HP Omen 17-ck2190nd, een high-end model voorzien van een RTX 4090-gpu. Hij is verkrijgbaar voor zo’n 4000 euro. Dat is even slikken. We zijn benieuwd wat HP te bieden heeft voor dit geld en gingen aan de slag met onze uitgebreide testprocedure.

De naam geeft al een beetje het een en ander weg van de configuratie. De 17 staat immers voor het schermformaat. Dat betekent dat deze laptop een flinke machine is. Het leent zich naar onze mening iets minder goed voor een leven in een tas of rugzak en is meer bedoeld om af en toe verplaatst te worden. Hij is te groot en te zwaar om continu mee te nemen, of je moet van plan zijn om te besparen op het abonnement van je sportschool. Hij weegt namelijk 2,8 kilogram. De bijbehorende voeding met het formaat van een stoeptegel voegt daar nog eens 1,2 kilo aan toe. Dat is dus 4 kilo schoon aan de haak en dan hebben we de grammen van de voedingskabel nog niet meegerekend. De voeding is dermate groot dat het bijna jammer is dat je hem alleen kunt gebruiken voor de laptop. Een paar extra USB-poorten om andere apparaten zoals je telefoon te laden, zouden niet misstaan.

Het is dus best een gevaarte, een ‘powerhouse’ in marketingtaal. Voor deze krachtige machine heeft HP gekozen voor een vrij net uiterlijk in mat zwart. Alleen kenners zullen het vierkante beeldmerk van Omen herkennen en in verband brengen met HP. Ook als je hem openklapt, blijven de tierelantijnen beperkt. Ook van binnen is het zwart, gecombineerd met zwart. Onder de flinke rand onder het scherm staat ‘Omen’ geprint. Die rand is zo’n anderhalve centimeter breed, wat een ouderwets gevoel geeft. Wellicht kan HP bij een volgende editie een langer paneel vinden om die brede rand te verminderen.

De werk-/gameplek is ruim opgezet. Een scherm van dit formaat biedt letterlijk en figuurlijk de ruimte. De toetsen zijn 1,5cm groot en hebben 3,6mm tussenruimte. De cursortoetsen hebben veel eigen ruimte gekregen aan de rechterkant. Dat is wat ons betreft heel prettig. Het voorkomt verkeerde aanslagen. Daarboven vind je toetsen zoals inset, delete, home, end, page up en down, printscreen, een toets om de rekenmachine te openen en de Omen Gaming Hub om de laptop naar eigen smaak in te stellen. Je vindt er onder andere de instelmogelijkheden van de rgb-verlichting van het toetsenbord, een functie om overbodige bestanden en dergelijke te ‘reinigen’ en camera-/stemverbetering. Een opmerkelijk onderdeel is undervolting, waarmee je het energieverbruik kunt verminderen en het apparaat rustiger functioneert. Helaas kun je verder niet heel veel instellen.

Bronnen en meer links REACTIES (8)